Компромис за Косово

Оно што је мени потпуно јасно јесте да Косово никада неће моћи да постане чланица УН без пристанка Србије рекао је председник Србије, у интервјуу за белгијски лист "Либр Белжик".

Међународни суд правде (МСП) ће оценити као нелегално једнострано проглашену независност Косова, очекује председник Србије Борис Тадић, преноси у викенд издању белгијски лист Либр Белжик.

"Биће времена да се нађе трајно решење", рекао је Тадић.

У интервјуу белгијском листу, председник Србије, који се у четвртак у Бриселу састао са белгијским премијером Ивом Летермом, поновио је став Београда да је проглашење независности Косова противно међународном праву.

"Не могу да замислим да ће МСП оценити другачије, јер би се као непосредна последица такве одлуке појавило четрдесетак нових земаља у свету у наредних пет година", упозорио је српски председник.

Тадић је ракао да не зна како ће на мишљење МСП реаговати земље које су већ признале независност Косова, али да се нада да ће та "одлука омогућити проналажење одрживог и трајног решења".

"Србија је спремна на проналажење компромиса. Не желимо да изазивамо проблеме, али нећемо признати независност Косова", навео је председник Србије.

Упитан шта ће се десити ако Међународни суд правде донесе другачије мишљење од оног какво очекују српске власти, он је истакао да је "сигуран да ће суд поштовати међународно право" јер је то "његов посао".

Тадић је указао и да, у погледу решења статуса Косова, српске власти схватају да није могућ повратак на некадашње стање, али да има доста простора за компромисна решења, додавши да ипак треба сачекати одлуку Суда да би се сагледало решење тог "историјског сукоба".

На питање да ли мисли да би косовске власти биле спремне да разговарају о било чему другом осим о независности, Тадић је рекао да се нада томе.

"Оно што је мени потпуно јасно јесте да Косово никада неће моћи да постане чланица УН без пристанка Србије", навео је Тадић, додавши да ће Србија бранити свој став, али користећи само демократска, правна и дипломатска средства. "И стрпљиви смо", додао је.

Коментаришући да ли има утисак да су све чланице ЕУ спремне да разговарају о прикључењу Србије Унији, Тадић је рекао да је и сам пре неколико месеци поставио то питање европским званичницима.

"Да ли су Србија, као и све земље Западног Балкана, добродошле? Да ли ће нам постављати додатне услове у будућности? Ако имамо у виду начин на који се друге земље приближавају Унији, јасно је да морамо да испунимо више услова од других. Схватамо да се с наше стране очекује напредак, али за нас треба да важе исти критеријуми као и за друге", указао је српски председник.

Осврћући се на уздржаност европских земаља у погледу даљег ширења ЕУ, Тадић је оценио да би последица неширења могла да буде долазак "других актера на Западни Балкан, што не би било добро ни за Србију, ни за регион, ни за ЕУ".

"Стално говорим мојим саговорницима да имају у виду ту могућност. Замор Европљана је такође последица кризе. Политичари морају да разумеју забринутост својих бирача, али и да покажу визију", оценио је председник Србије.

Поводом сталних захтева за сарадњу са Хашким трибуналом, Тадић је рекао да они за Србију "нису проблем" и да то није обавеза коју Србија треба да испуни због Европе, већ због "себе саме".

"Оно што мени изгледа чудно јесте то што стално морамо да уверавамо да желимо да ухватимо Младића и Хаџића, иако смо већ изручили Милошевића и Караџића. У чему би био наш интерес да их штитимо? И када то више не би био услов за наш улазак у ЕУ, ми бисмо их ипак тражили", истакао је Тадић.

Председник Србије је рекао да од Белгије, као председавајуће Унији, очекује да што пре упути кандидатуру Србије Европској комисији, као и да белгијски парламентарци брзо ратификују Споразум о стабилизацији и придруживању Србије са ЕУ.

Тадић је још похвалио добру регионалну, економску и дипломатску сарадњу земаља бивше Југославије.

"Многе ствари нас приближавају. Надамо се да ће Хрватска постати чланица ЕУ и да ће подржати и Србију на том путу. То је наш допринос стабилности региона. Али потребно је решити проблем статуса Косова", указао је Тадић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво