Тужне врбе

Хрватска дневник "Слободна даламација" из Сплита, преносећи реаговања на инцидент пред сусрет српске и хрватске тениске репрезентације - када је у једном од најпрометнијих делова града био краткотрајно постављен транспарент "Србе на врбе" - објавила је и редакцијаски коментар под насловом "Тужне врбе".

Усташки ратни злочинац Миле Будак данас би био поносан: његова гласовита крилатица "Србе на врбе" преживјела је 60 година цивилизације и појавила се у Сплиту, на надвожњаку којим се улази/излази из града, како би цијели свијет знао каква смо мрачна паланка постали.

Било би занимљиво дознати зашто су аутори овога жалосног транспарента баш на овај начин пожељели добродошлицу играчима и навијачима српске тениске репрезентације, предвођене другим свјетским играчем Новаком Ђоковићем.

Је ли можда тај сјајни тенисач те ратне 1991. ширио "говор мржње"?
Је ли тада или касније давао какве хушкачке изјаве против хрватског народа, или је можда и сам бацао гранате на наша села и градове?

Колико год подземна националистичка легенда - која ауторима ових протукршћанских транспарената није пала с неба, него су је усвојили из протукршћанске околине - инфантилно устрајавала на томе да су "сви Срби исти" и да се ниједном не може вјеровати, бројке веле да је Новак Ђоковић те ратне 1991. имао равно четири године, па је разумно закључити како је у то вријеме могао давати само изјаве типа да му се пишки или да је гладан.

Штовише, није познато ни да је касније, кад је постао славни тенисач, икада дао иједну изјаву у којој би на било који начин вријеђао или омаловажавао хрватски народ.

Аутори ових транспарената тако су показали да ментални мрак не станује само у Србији, него да га, нажалост, има и код нас.

Прочетнички српски навијачи који су прије три мјесеца, за вријеме једне "Партизанове" кошаркашке утакмице у Београду, истакнули транспарент "Догодине у Книну", сада су добили подршку своје проусташке духовне браће - они су се међусобно ионако увијек разумјели и поштовали.

И што сад?

Плакати над трагичним срозавањем некоћ козмополитског медитеранског града, у којем се злокобни ланац етничке мржње и несношљивости стере од врха до дна друштвене пирамиде, од градоначелника који јавно истиче да не жели Србина за зета, до уличних маргиналаца који су тај градоначелников напутак само мало детаљније разрадили?

Плакати, него што!

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво