Србија прескочила велику препреку

После "зеленог светла" на ратификацију ССП-а, британски "Гардијан" пише да је Србија прескочила велику препреку на путу ка чланству у ЕУ. Велика Британија и Холандија одустале од вета на почетак процеса ратификације иако Ратко Младић још није изручен Хашком трибуналу, пише лист.

Србија је прескочила велику препреку на путу ка чланству у Европској унији, када су Велика Британија и Холандија одустале од вета на почетак процеса ратификације, иако Ратко Младић још није изручен Хашком трибуналу.

Холанђани и Британци су на три године стопирали Унију да потпише Споразум о стабилизацији и придруживању због тога што су Младић и Горан Хаџић још увек на слободи.

Након изјаве главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца да Србија сарађује са Трибуналом, што је кључни услов за чланство у Унији, Холанђани и Британци су занемарили вето.

Шеф британске дипломатије Вилијам Хејг рекао је да је исправно охрабрити Србију на путу ка Европској унији, иако је јасно да ће проћи много година пре него што Балкан не испуни услове за чланство.

"Пуна сарадња са Трибуналом биће услов на сваком кораку на путу ка у Европској унији. Остало је још корака, јер сада свака земља може ставити свој вето на ратификацију", рекао је  Маким Верхаген.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић рекао је да је то велики дан за Србију и њен пут ка Унији.

"Ми желимо да добијемо статус кандидата до краја следеће године", рекао је Ђелић.

Београд је ухапсио и испоручио Хагу више од 40 осумњичених за ратне злочине на простору бивше Југославије почињених током деведесетих година. Међу испорученима налази се и бивши председник Србије Слободан Милошевић и лидер босанских Срба Радован Караџић.

Младић се тражи због геноцида почињеног над босанским муслиманима у Сребреници 1995. године, у чину који је осрамотио и истраумирао Холанђане, чије су трупе штитиле Сребреницу као "безбедно небо под патронатом Уједињених нација" у време док је 8.000 босанских муслимана масакрирано.

Данашња одлука чини се много више политичка него одлука која има директне везе са Трибуналом, али она засигурно појачава наде Србије за чланство у Европској унији.

Србија је поднела кандидатуру за чланство у Европској унији, али Европска комисија још није почела да испитује кандидатуру, што је процес који може да траје до годину и по дана.

Комшијска Хрватска је при крају испуњавања услова за чланство и биће прва земља која ће се прикључити Унији, вероватно за 18 месеци. Холанђани и Британци ипак упозоравају Загреб да кандидатура може бити блокирана и на самом крају, уколико се сарадња не приведе крају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво