Балкан то заслужује

Регион у Сарајеву може да прихвати нову динамику евроатланских интеграцијa

Пре скоро једног века, рат који је променио историју Европе почео је у Сарајеву. Пре 20 године град је био средиште још једног страшног конфликта, који је окончан 1995. године Дејтонским споразумом. А пре 10 година, док су сећања на југословенске ратове још увек била свежа, Европска унија је потврдила одлучујућу улогу мултилатералних евроатлантских институција за безбедност и стабилност Балкана. Данас, у миру, Сарајево, симбол обнове и помирења, представља све могућности и изазове европских и евроатлантскох интеграција.

Шпанско председништво ЕУ биће у среду домаћин министарском састанку у Сарајеву, коме ће присуствовати лидери држава чланица ЕУ, земаља западног Балкана, САД, Русије и Турске, како би реафирмисали нашу подељену посвећеност безбедности Балкана кроз интеграцију у европске и евроатлантске институције. Интеграција западног Балкана остаје један од последњих изазова изградње демократске и уједињене Европе. Минстри ЕУ ће се у Сарајеву поново посветити месту Балкана у Европи. Министри из региона ће реафирмисати своју посвећеност примени реформи неопходних да изађу у сусрет тежњама својих народа и помере своје земље на путу ка евроатлантској заједници.

Као што смо видели у претходне две деценије, перспектива интеграције у ЕУ и НАТО је моћни покретач реформи, економског просперитета и владавине права. Она значи столицу за столом европског одлучивања, слободан промет роба и људи и гаранцију безбедности. Неопходне реформе су и трансформишуће. Народи региона желе и заслужују одговорност и транспарентност својих влада, широке могућности пословања и шансу да одгајају децу у миру и сигурности. То исто и ми желимо од њих. Брзина глобалних промена је таква да нико од нас не може да приушти стагнацију и "све по старом". Обострана посвећеност мора да буде стварна, не реторичка.

Образложење тог новог пута је јасно: заменити стару динамику рушења новом динамиком европске интеграције. Лисабонски споразум обухвата амбицију ЕУ да постане ефективнији глобални чинилац, а Балкан представља важан тест за успех те амбиције.

Лидери Балкана имаће нашу пуну подршку у супротстављању изазовима реформи. Поред испуњења политичких и економских Копенхагенских критеријума, они морају да се посвете помирењу међу етничким и религијским заједницама и политичким групама како би изградили нови национални консензус.

ЕУ и САД нису штеделе труд, на многим пољима, током последњих месеци, у процесу стабилизовања и европеизовања Балкана, и учвршћивања владавине права и сигурне владавине. Обамина администрација је посвећена даљем ангажману у региону до изпуњења наше заједничке визије.

Пре нешто више од годину дана, потпредседник САД Џо Бајден и високи предсавник ЕУ Хавијер Солана, посетили су Сарајево са поруком наде: врата евроатлантских институција остају отворена за све државе Балкана, након што испуне услове за приступање. Веза са регионом, коме ће се ЕУ и САД поново посветити у среду у Сарајеву, остаје чврста: Ми смо спремни да помогнемо грађанима и лидерима региону у изградњи боље заједничке будућности.

Хилари Клинтон, државни секретар САД; Кетрин Ештон, високи предсавник ЕУ за спољне послове и безбедност; Мигел Анхел Моратинос, министар иностраних послова Шпаније

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара