Морални захтев пред Хрватском

Бивши канадски амбасадор у Београду Џејмс Бисет сматра да би Хрватска, пре уласка у ЕУ, морала јавно да се извини за своју улогу у Другом светском рату.

Хрватска би, пре уласка у Европску унију, осим формалних услова, морала да испуни још један морални захтев - да се у потпуности и јавно извини за своју улогу у Другом светском рату, оценио је бивши канадски амбасадор у Београду Џејмс Бисет.

Бисет је у ауторском тексту, за бостонски лист Кришчен сајенс монитор, констатовао да је Хрватска испунила већину формалних захтева за улазак у ЕУ и да њен пријем подржавају Немачка, као традиционални савезник, и САД, који охрабрује ширење Уније на југоисток.

"Ипак, постоји још један - морални захтев - који Хрватска, због себе, треба да испуни пре него што буде примљена", истиче Бисет.

Хрватска треба да без ограда и јавно призна своју улогу у Другом светском рату, као лојалног савезника у остварењу циљева нациста, и своје ревносно учешће у геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима, оценио је бивши канадски амбасадор у Београду.

"Раштркана, неодређена и млитава порицања, под маском извињења, која је Хрватска користила да би поправила свој имиџ последњих година, не рачунају се. Та земља треба да се ухвати у коштац са својом геноцидном улогом на исти начин на који је то Немачка учинила са својом нацистичком прошлошћу", истакао је Бисет.

Хрватска на потезу

Подсећајући да је Скупштина Србије управо усвојила декларацију о Сребреници, Бисет наглашава да је "време да Хрватска учини исто".

"Хрватска има довољно разлога да се извињава за злочине које је починила током сукоба на Балкану деведесетих година, али може да почне са извињењем за масовне злочине из Другог светског рата", нагласио је аутор чланка.

Бисет констатује да се после Другог светског рата у бившој Југославији, под слоганом "Братство-јединство", настојала закопати прошлост.

"За разлику од Немаца, који су прихватили моралну обавезу да признају своје злочине почињене под нацистичким режимом, грађани хрватске државе у Титовој Југославији нису осећали такву обавезу. Зато жртве и преживели чланови њихових породица још чекају правду", указао је бивши канадски амбасадор.

"Хрватска мора да се очисти од своје мрачне прошлости. Све док Хрватска не научи да говори истину о својој историји, за њу не би требало да буде места у ЕУ", истакао је бивши канадски амбасадор у Београду Џејмс Бисет.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара