Би-Би-Си: Пет разлога Макронове победе

Емануел Макрон је покренуо земљотрес у Француској – пре само годину дана он је био члан владе једног од најнепопуларнијих режима у историји те државе, а сада, у 39. години је победио на председничким изборима, поразивши прво кандидата популарног левог центра, затим десног центра и коначно екстремну десницу, пише "Би-Би-Си".

Посрећило му се, у то нема сумње, Емануела Макрона су до победе носили ветрови среће, оцењује британски јавни сервис.

Скандали кандидата десног центра Франсоа Фијона и социјалистичког кандидата Беноу Амона довели су до тога да претрпе пораз када су до тада њихови гласачи, почели да гледају на другу страну.

"Баш му се посрећило, зато што се суочавао са ситуацијом која је била потпуно неочекивана", рекао је Марк Оливије Пади испред париске организације експерата "Тера нова".

Макрон је могао да игра на карту социјалиста, али је схватио да би се глас партије након толико година на власти и суморних оцена јавности, увек борио да се чује.

"Био је у могућности да предвиди прилику тамо где нико није", навео је Пади.

Проучио је политичке покрете у другим државама Европе – "Можемо" у Шпанији, италијански покрет "Пет звездица" и увидео да еквивалент томе који представља силу политичке промене не постоји у Француској.

Емануел Макрон је у априлу 2016. успоставио свој независни покрет "У марш!" и четири месеца након тога, иступио са позиције члана владе председника Франсоа Оланда.

Покушао је нешто ново у Француској, наводи Би-Би-Си, додајући да је оснивањем покрета преузео своју основу за кампању од Барака Обаме из 2008, наводи париска новинарка Емили Шултес.

Његов први подухват био је "Велики Марш", када је мобилисао активисте свог покрета који су били пуни енергије, али без искуства и у све већем броју.

"Послали су људе да покуцају на 300.000 врата".

Волонтери не само да су делили флајере, него су направили 25.000 детаљних интервјуа од по 15 минута са гласачима широм државе.

Те информације су, како се наводи, ушле у базу података и помогле у одређивању приоритета кампање.

Слао је позитивну поруку, наводи Би-Би-Си.

"Новајлија" који је био под заштитом председника Оланда, затим министар економије, некадашњи инвеститор који води независни покрет, центриста са радикалним програмом који ће смањити број запослених у јавном сектору.

То је била савршена муниција за његову ривалку Марин ле Пен, која је нагласила да је он елитистички кандидат, а не новајлија којим се представљао.

Међутим, избегао је покушаје да буде означен као нови Франсоа Оланд, стварајући имдиџ који је имао ефекта међу људима очајним за нечим новим.

"У Француској преовладава песимистичко расположење, на неки начин превише песимистично, а Макрон долази са веома оптимистичном, позитивном поруком. Он је млад, пун енергије и не објашњава шта ће радити за Француску, него да ће људима пружити прилике. Он је једини који шаље такву поруку", рекао је Пади.

Насупрот његовом оптимистичнијем тону, порука Ле Пенове је, како се наводи, схваћена као негативна, антиимиграциона, антиевропска, антисистемска.

Јавна дебата која је одржана 3. маја била је оштар сукоб са низом увреда са обе стране.

Међутим, како се наводи, многи су били узнемирени могућношћу потенцијалне дестабилизујуће и раздорне политике и њега су видели као једину препреку на њеном путу.

Ле Пенова је можда водила веома ефективну кампању, али је њена подршка у анкетама месецима ишла силазном путањом.

Марин ле Пен је предводила прошле године са 30 одсто подршке а ипак у само две недеље, Макрон је победио два пута, пише Би-Би-Си.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво