Читај ми!

Der Spiegel: Меркање кинеских милијарди

Многи у Европи већ неко време меркају кинеске милијарде као могуће решење за дужничку кризу која мучи континент. Током посете Кини, немачка канцеларка Ангела Меркел планира да промовише могућности инвестирања у дуговима погођеним земљама еврозоне. Али, Кинези су до сада били веома штедљиви са својим новцем. Да ли ће Меркелова успети да натера Пекинг да попусти?

Недавно објављена карикатура приказује евро као малог и болешљивог човека: необријаног, "искрпљеног" и слабог, погледа обореног у знак понизности, са шеширом у десној руци у очекивању да му неко удели коју пару. Ангела Меркел, у друштву ове тужне креатуре, озбиљног лица куца на царске капије захтевајући да уђе и да затражи милостињу за своје проблематично дете.

Не баш лепа слика из пера карикатуристе Глобал тајмса, кинеског листа који излази на енглеском језику. Ипак, постоји комадић истине у том преувеличавању. Током тродневне посете Кини, Меркелова неће баш просити, али неће се ни бунити уколико се врати са неколико уговора који ће гарантовати улагање кинеских милијарди у дуговима измучену еврозону.

Ово је пета посета Ангеле Меркел Кини, а односи су све интензивнији последњих година. Представници немачке владе кажу да су изузетно задовољни тренутком одабраним за посету - уследила је одмах после самита Европске уније о актуелној кризи, где је усвојен споразум о строжој буџетској дисциплини, који је Меркелова окарактерисала као "ремек-дело". Канцеларка сада жели да Кинези "из прве руке" добију информације о споразуму, кажу званичници у Берлину.

Извори у немачкој влади наводе да канцеларка, која је иначе на челу конзервативне Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), жели да извести Пекинг о томе како се Европа креће ка стабилности заједнице. "Веома је важно подстаћи поверење у еврозону", напомињу званичници владе.

То поверење би, сви се надају, требало да се исплати. Кина је друга по величини светска економија. Иако је у последње време мало "спласнула", треба имати у виду да је током 2011. забележен привредни раст од 9,2 одсто, што је број о којем Европа може само да сања. Поред тога, процењене девизне резерве Кине су око 3,2 билиона (хиљаде милијарди) долара - новац који би могао да буде искоришћен за помоћ Европљанима да стабилизују своју посрнулу заједничку валуту. Немачка влада, такође, радо истиче да су стабилна еврозона и јак евро у интересу Кинеза - чињеница коју су безброј пута понављали и челници у Пекингу.

Кинеске инвестиције "изразито добродошле"

У складу са тим, најављено је да ће се канцеларка, поред сусрета са председником Ху Ђинтаом и премијером Вен Жибаом, састати и са челницима финансијског сектора, иако инвестиционо банкарство није њен посао.

Високи владин званичник је пре неколико дана у Берлину истакао да су "кинеске инвестиције изразито добродошле": "Биће затражене, искоришћене и цењене, како у Немачкој, тако и у остатку еврозоне".

У Европи се и даље надају да ће Кинези инвестирати у Европски фонд за финансијску стабилност (ЕФСФ), како би се достигла предвиђена сума и подстакла његова улога у борби против дужничке кризе. До сада су из Пекинга слали веома обазриве сигнале, а недавна промотивна тура директора Фонда Клауса Реглинга по Кини није била успешна.

Извори у немачкој влади подсећају да је овај подстицајни механизам тек недавно развијен. Током посете, Меркелова ће сасвим сигурно искористити прилику да питање улагања у Фонд покрене још једном. Немачки званичници су веома пажљиво формулисали свој став о томе: "Питање да ли ће и колико Кина инвестирати у ЕФСФ у овом тренутку није важно, али би могло да постане важно".

То питање је, пак, вероватно веома важно Међународном монетарном фонду који, такође, жели да ојача свој арсенал наоружања за борбу против европске кризе. И у том случају, Кина би могла да помогне. Али, лобирање за такву врсту подршке није посао Ангеле Меркел, истичу извори у Берлину, напомињући да је то задатак шефице ММФ-а Кристин Лагард. Ипак, могло би се десити да канцеларка покрене и то питање.

Може се претпоставити да ће се Ангела Меркел највише залагати за директне кинеске инвестиције у немачку привреду и лобирати да немачке компаније обезбеде послове у Кини. Према подацима владе у Берлину, око 800 кинеских компанија већ је активно у Немачкој.

Приликом посете Пекингу и Гуангџоуу, Меркеловој ће друштво правити двадесетак бизнисмена, укључујући и неколико директора великих и угледних компанија, као и представнике малих и средњих предузећа који чине кичму немачке економије.

Непријатно питање људских права

У исто време, посету Меркелове могли би да засене немири на Тибету, као и драконске мере које Пекинг спроводи против бораца за људска права. Према тврдњама Тибетанаца који живе у егзилу, кинеске снаге безбедности су током прошле недеље убиле неколико демонстранта на Тибету. Кинеске власти су, чини се, појачале мере безбедности и контроле у манастирима и храмовима у том аутономном региону, како би угушиле евентуалне будуће протесте.

Поред тога, дан уочи доласка Меркелове у Кину, ветеран борбе за људска права Жу Јуфу оптужен је за "подстицање субверзије" пред судом у граду Хангжуу, на истоку Кине. Још тројица активиста организација за људска права осуђени су на вишегодишње затворске казне, такође "због субверзије".

Организације за људска права због тога апелују на немачку канцеларку да током посете Кини стане у одбрану прогоњених активиста и покрене питање о ситуацији на Тибету. Иако је немачка влада одбила да коментарише појединачне случајеве, најављено је да ће канцеларка указати на стање људских права у Кини "на веома конкретан начин". Упркос жељи за кинеским милијардама, канцеларка неће успети да избегне то питање.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије