Читај ми!

Spiegel Online: Српска дилема Ангеле Меркел

Захтеви немачке канцеларке Ангеле Меркел Србији су проблематични, од Београда се тражи да брзо "свари" губитак Косова. Србији треба дати статус кандидата, а демократским снагама ветар у леђа.

Меркелова је Србији наметнула закључак шефова држава ЕУ да мора прво да докаже свој "кредибилни ангажман" у мирољубивом поступању са новом албанском државом и да одустане од активне политике непризнавања, да би заслужила статус кандидата за ЕУ.

То је проблематичан захтев јер, ипак, пет од 27 држава ЕУ није још признало Косово, а и велике земље овог света, као Кина, Индија, Бразил и Русија, такође, нису. Управо би Немци, због властитог историјског искуства, требало да имају разумевања за тешку унутрашњу политичку ситуацију владе у Београду.

Није ли било потребно после Другог светског рата бесконачно много времена да се отрпи губитак немачких источних области и није ли трајало 20 година док је Западна Немачка била спремна да закључи први уговор са неомиљеном ДДР?

Од Београда се сада, међутим, захтева да губитак Косова, које се културно и историјски сматра колевком српства, у кратком року потпуно "свари" и да, такође, прихвати косовске државне симболе - заставу и грб - на заједничкој граници.

Важно је да Немачка и друге земље ЕУ, по могућности већ у пролеће, Србији доделе статус кандидата, јер демократе у Београду, који су пре 11 година устанком срушили режим деспота Слободана Милошевића, морају добити "ветар у леђа".

Иначе, они би следећег маја могли да изгубе изборе од националиста, који су јаки као и пре. Тадићу је хитно потребна подршка споља у његовом проевропском курсу.

Мира ће бити када сви народи нађу своје место у ЕУ. Српске демократе морају да се надају охрабрујућем сигналу, како би могли даље да реформишу своје друштво.

Немачки вето лош сигнал Србији

Посетом Косову, Меркелова је скренула пажњу на кризни регион Балкана. Немачка је била водећа при закључку самита ЕУ да се Србији, за сада, одбије статус кандидата и сада је време да се та позиција промени.

У сенци дужничке кризе, Брисел је понудио слику сабласне симболике - шефови држава и влада ЕУ на свечаној церемонији потписују приступни уговор са Хрватском, а истовремено се једном другом кандидату са Балкана окрећу леђа.

Србија, најважнија нација у евопском класичном кризном региону и даље није добродошла као кандидат. Пре свега, вето Берлина, био је тај који је проевропској влади председника Тадића спречио приступ ЕУ.

Немачка страна сумњичи Београд да подржава испаде српских националиста на северу Косова. Тако насилна дела нису показатељ добросуседске сарадње и обавеза је Меркелове да такве нападе на немачке војнике спречи.

Ипак, већина држава ЕУ била би спремна да награди Београд статусом кандата због реформи, прилагођавања западноевропским нормама и сарадње с Хашким трибуналом. Уосталом, Европска комисија препоручила је позитивну одлуку.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије