Читај ми!

Додељени одборнички мандати у Београду, када истичу рокови за формирање градске власти

Више од месец дана после избора, одржаних 3. априла, Градска изборна комисија расподелила је одборничке мандате учесницима на изборима према листама које су пријавиле.

Градска изборна комисија је 13. маја, у складу са коначним резултатима избора за градску скупштину, доделила мандате листама које су прешле цензус.

Листа "Александар Вучић - Заједно можемо све" освојила је 48 мандата, листа "Ивица Дачић премијер Србије, Тома Фила градоначелник", имаће у будућем сазиву осам одборника, а листу "Милица Ђурђевић Стамнековски - Српска странка заветици", у градској Скупштини заступаће четири одборника.

Листа "Владета Јанковић - Уједињени за победу Београда", на којој су били кандидати Странке слободе и правде, Народне странке, Демократске странке, Покрета слободних грађана, Удружених синдиката Србије - Слога, Покрета за преокрет и Покрета слободна Србија освојила је 26 мандата.

Седам одборника биће са листе Др Милош Јовановић Нада за Београд (Национално демократска алтернатива - Српска коалиција НАДА - Демократска Странка Србије (ДСС) - За Краљевину Србију (Монархисти) - Војислав Михаиловић).

Листа Морамо - За добар град - Не давимо Београд - Акција - Еколошки устанак - Ћута - Избор за нашу општину - платформа Солидарност - Форум Рома Србије - Добрица Веселиновић имаће 13 одборника.

Коалиција Бошко Обрадовић - Српски покрет ДВЕРИ - ПОКС - Милош Парандиловић - Патриотски блок за обнову Краљевине Србије  имаће четири одборника.

Пет листа није прешло цензус.

Ко ће седети у скупштинским клупама 

У новом скупштинском сазиву има доста економиста, менаџера, политиколога и правника.

У скупштинским клупама седеће и медицински радници, адвокати, грађевински инжењери.

Иако су све странке у предизборним обећањима посебно наглашавале да ће им екологија бити једна од главних брига, само један одборник, тачније одборница, по занимању је еколог.

Најстарију популацију, пензионере, представљаће два одборника, а на списку су и по један кошаркаш, кореограф, глумица и једна првакиња опере.

Који су рокови 

Зоран Лукић, председник ГИК-а, каже да је дужност председника скупштине бившег сазива да у року од тридесет дана, од 13. маја када су додели мандате, да закаже седницу скупштине.

"На седници ће бити потврђени мандати новим одборницима, постављен секретар скупштине и изабран нови председник скупштине Града Београда", објашњава Лукић.

Додаје да се скупштина сматра конституисаном постављањем секретара и именовањем председника скупштине, те да после тога има рок од месец дана за избор градоначелника и градског већа.

О постизборним коалицијама 

Коалиција која је управљала Београдом у претходном сазиву, СНС и СПС, има укупно 56 мандата, што је, уколико одлуче да наставе сарадњу, довољно да самостално формирају власт.

Странке за сада избегавају да говоре о могућим постизборним коалицијама.

С обзиром на то да су неке од чланица опозиционих коалиција, већ најавиле да ће њихови одборници формирати засебне одборничке клубове, није немогуће да се још неко придружи СНС-у и СПС-у.

Математички, могуће је да СПС подржи опозицију, али и да неке опозиционе странке замене СПС и обезбеде СНС-у потребну већину.

Уколико би се сви придржавали онога што су говорили пре избора, не би требало очекивати изненађена, али политичка доследност није карактеристична за све актере нашег политичког живота.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије