Радуловић поднео две кривичне пријаве против Шапића

Доста је било Саше Радуловића поднео је две кривичне пријаве против председника општине Нови Београд Александра Шапића због злоупотребе службеног положаја и тиме незаконито и бесплатно стекао имовину градске општине Нови Београд, у вредности већој од 1,5 милиона динара.

У пријави, коју је председник одборничке групе ДЈБ у скупштини општине Нови Београд, Димитрије Мајкић поднео Трећем основном јавном тужилаштву, наводи се да је Шапић као председник општине Нови Београд незаконито и бесплатно стекао имовину градске општине Нови Београд, вредности веће од 1.500.000 динара, чиме је извршио кривично дело, истиче се у саопштењу ДЈБ.

Из ДЈБ истичу да је општина Нови Београд основала Хуманитарну фондацију за помоћ тешко оболелој деци још 2013. године, да је у јулу 2016. године Шапић одлучио да оснује и своју приватну хуманитарну фондацију, а месец дана касније преко већине коју има у Скупштини општине, донео одлуку да се општинска фондација припоји његовој приватној фондацији, и самим тим - престане да постоји.

У прилогу кривичне пријаве налази се и документација која показује да је спроведена статусна промена спајања Хуманитарне Фондације Нови Београд - Александар Шапић, са једне стране и општинске Хуманитарне Фондације "Нови Београд", на основу које је општинска фондација и њена целокупна имовина унета у приватну Шапићеву фондацију, а потом брисана из регистра и престала да постоји.

У саопштењу се наводи да је ДЈБ Тужилаштву за организовани криминал поднео и другу кривичну пријаву против Шапића и његове одборничке групе, због тога што су, кажу, као организована група на штету прихода и имовине Јавног Предузећа Спортски Центар Нови Београд, прибавили противправну имовинску вредност већу од 5.000.000 динара.

"Систем организоване пљачке ЈП Спортски Центар Нови Београд чији је оснивач Општина Нови Београд извршен је преусмерењем прихода тог Јавног Предузећа на рачун и у корист приватног Спортског Друштва 'Клуб пливачких спортова Нови Београд' чији је власник Александар Шапић", пише у саопштењу ДЈБ.

Такође, наоводе и да је последица те "пљачке" вишемилионски губитак у пословању општинског јавног предузећа.

"Шапић је преко чланова већа општине Нови Београд омогућио банкарско задужење у износу од 20.000.000 динара па чак и залагање имовине општинског јавног предузећа у корист даваоца кредита АИК Банке, а на име осигурања тог кредита", истиче се у саопштењу.

Двери: Туристички потенцијали Београда нису искоришћени

Покрет Двери наводи да је потребно постојеће локалитете унапредити и ставити у функцију туристичког развоја јер туристички потенцијали Београда нису искоришћени.

Данијела Перишић, кандидаткиња на листи Доста је било наводи да је пребогата историја Београда изузетан туристички потенцијал.

"Да би гости, пре свега инострани, били у могућности да се упознају са многим значајним историјским догађајима, потребно је да се постојећи локалитети унапреде и ставе у функцију туристичког развоја", истакла је Перишићева.

Наводи да ће управо то бити један од стратешких циљева те листе и као главни циљ туристичког развоја истакла изградњу Парка српске историје и културе и оживљавање тврђаве Калемегдан, наведено је у саопштењу Двери.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво