Митровић: Миријево 2022. добија метро, градња од 2020.

Kандидат са листе "Александар Вучић - Зато што волимо Београд", професор Машинског факултета, Часлав Митровић рекао је да ће две линије метроа у Београду почети да се граде 2020. године и биће завршене 2022, а вредност посла је око две милијарде евра и средства су обезбеђена.

"Једна линија метроа ће ићи од Макишког поља до Миријева у дужини од 22 километра и Миријевци ће 2022. моћи да се провозају метроом", рекао је Митровић, који је заједно са кандидатом са те листе Живорадом Николићем у Миријеву представио пројекат за метро и разговарао са грађанима.

"Друга линија ће бити од Земуна до Устаничке улице", додао је Митровић.

Митровић је навео да ће градња почети 2020. године и грађани Миријева ће 2022. први пут да крену метроом у град".

Рекао је да је градска власт још 2008. обећала да ће метро почети да се гради 2009. године, што се није десило.

"Можемо да кажемо да смо обезбедили средства која ће бити између 1,8 и 2,2 милиајрде евра у првом тренутку односно за прве две линије, које ће бити повезане са Боевозом", навео је Митровић.

Митровић каже да ће једна линија имати почетну станицу управо у Миријеву.

Истиче да су раније власти углавном обраћале пажњу на друмски саобраћај у граду и да је зато саобраћај загушен, недодстају паркинг места и слично, као и да је 'градски превоз на ивици загушења'.

Митровић је нагласио да би метро много олакшао саобраћај, као и да ће пролазити кроз важне делове града - Нови Београд као финансијски и економски део, затим Немањина улица где се налази влада, Теразије као туристички део, Вуков споменик као универзитетски део града...

"Ове две линије повезују све те кључне тачке у граду и биће велико олакшање за град".

Митровић истиче да је СНС препознала екологију као важан елемент за Београд и да ће због метроа бити и чистији ваздух у граду, пошто ће се мање користити аутомобили.

Како је рекао, француска консултантска компанија ће са домаћим стручњацима дефинисати трасу, број станица и где ће се налазити.

Митровић истиче да се са савременом технологијом и машинама данас може да изгради метро за само две године, као и да ће у Београду прве две линије имати подзмени и надзмени део трасе.

Митровић је напоменуо и да то где ће пролазити метро одређују стручњаци.

Напоменуо је да је Миријево густо насељено и да грађани траже такав вид превоза.

Живорад Николић је рекао новинарима да се нада да ће моћи да направи једну емисију путујући једном од линија метроа у Београду и да је његов сан увек био да можемо да прођемо кроз Београд брзо када журимо.

"Метро је за брзе људе и брзо обављање послова, неопходан је овом граду. Многи су обећавали, давали датуме, али нису ни мало загребали лопатом. Сада је градска власт озбиљно одлучила да направи метро у Београду", истакао је Николић.

Додао је да се Макишко поље само тако зове и да тамо има много важних ствари, тако да поједини са тим питањима што се гради метро од Макишког поља само 'безвезе таласају'.

Николић је нагласио да би се да је градња почела 2009, као што је претходна власт обећавала, већ сада возили метроом.

Весић: До 2025. свака кућа на територији града имаће канализацију

Кандидат за градског одборника са листе "Александар Вучић - Зато што волимо Београд" Горан Весић обишао је насеље Мали Мокри Луг где је са грађанима разговарао о разним проблемима и том приликом рекао да је план да до 2025. године свака кућа на територији града Београда има канализацију.

Грађани су тражили да се поједине улице прошире како би туда могао да прође јавни превоз као и да се у неким улицама поставе лежећи полицајци, а било је речи и о прикључењу бесправне канализације, односно мреже коју су грађани сами изградли када су градили куће.

"До сада није било могуће ту мрежу прикључити на градску, јер није било техничких могућности. Да бисмо решили тај проблем, а велики део Београда има сличан проблем, ми смо у децембру прошле године на Скупштини града донели одлуку о прикључењу те бесправне канализације", рекао је он.

Појаснио је да је процедруа врло једноставна - грађани се обрате општини, општина ЈКП "Београдски водовод и канализација" и онда њихове екипе изађу на терен, сниме постојеће стање и прикључе мрежу на градску.

Од тог тренутка све кварове решава град, рекао је Весић и додао да је то велико олакшање за велики број грађана.

Мали: У изградњу нове Палилулске пијаце 1,3 милијарде динара

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је радове на изградњи нове Палилулске пијаце, који би требало да буду завршени на пролеће идуће године.

Мали је рекао да ће по њиховом завршетку Палилулска пијаца бити најмодернија и једина потпуно покривена пијаца у Београду, али и у овом делу Европе.

Вредност радова је око 1,3 милијарде динара, односно око 11 милиона евра, рекао је Мали и подвукао да се инвестиција не финансира из кредита, већ из сопствених средстава "Градских пијаца".

Према његовим речима, пијаца ће имати четири нивоа - два нивоа подземних гаража, један за купце, а један за закупце, како не би долазило до проблема са паркирањем и гужвама, док ће пијаца бити у приземљу, а изнад ње ниво са ресторанима, кафићима и локалима за продају сувенира и рукотворина из Србије.

"Ово ће бити пример како свака пијаца у нашем граду треба да изгелда", рекао је Мали новинарима и најавио да ће у околини пијаце бити сређене фасаде на згради Пете београдске гимназије и неколико других зграда.

Градоначелник је додао да су у последње четири године већ уведене промене на пијацама - постављено је 1.600 нових тезги, 1.300 репарираних, уз уређење пијачног простора.

"Пијаце су нова, лепа слика Беоргада. Суграђани много времена проводе на пијацама, окупљају се, проведе викенде и хоћемо да оне буду огледни пример лепшег и бољег Београда за који се боримо", рекао је Мали.

Указао је да се инвестиција не финансира из кредита, већ из сопствених средстава ЈКП "Градске пијаце", што је како каже, довољно говори колико је била важна консолидација градских финансија.

Током данашње посете породицама на Чукарици, члан Мали је истакао да су резултати одговорне градске власти у протекле четири године видљиви на сваком кораку, да је урађено много, али да није било могуће решити у тако кратком року све проблеме будући да постоје насеља у која по 50 година није улагано.

"Жене не треба да одустају ни када је политика у питању" 

Потпредседница Главног одбора Српске напредне странке Марија Обрадовић и чланица ГО Дубравка Филиповска, разговарале су са предузетницама на територији општине Младеновац.

Том приликом, Обрадовић и Филиповска су се усагласиле да жене не треба да одустају ни када је политика у питању, а ни предузетнички дух, а као добар пример те борбе навеле су управо две предузетнице са којима су данас разговарале.

Обрадовић је истакла да је једна од жена које су обишле, у претходном периоду била је жртва насиља у породици, али је одлучила да је то не заустави, већ да својим усавршавањем и едукацијом почне да зарађује за себе, за своју породицу и за своју децу.

"Градска управа је кроз субвенције у пољопривреди, кроз програм руралног опоравка помогао многе младе људе и брачне парове, али и младе жене које су се одлучиле да искористе пољопривредне субвенције. Млади људи одлучују да остану на својим имањима, на својој земљи и да ту, захваљујући свом раду, уз помоћ града Београда, направе напредак и остану ту где су рођени. За нас је важно да млади људи верују у оно што је урађено у граду Београду, да верују да у граду Београду имају партнере", истакла је Обрадовић.

Филиповска је рекла да је развојна шанса привреде управо развој малих и средњих предузећа, и предузетништва уопште.

Љајић: Социјалне услуге старима - приоритет и после избора

Председник Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић изјавио је у Великом Мокром Лугу да ће истицање потреба за различитим врстама социјалних услуга према старима бити један од приоритета СДП Србије ако узме учешће у власти у Београду.

Љајић је то рекао у Клубу пензионера у Великом Мокром Лугу, који егзистира у веома скромним условима.

Овај Клуб окупља око 300 пензионера који се свакодневно друже и своје слободно време проводе у клубским просторијама.

"Хтео бих и да по завршетку избора наставимо са активностима које смо започели у овој кампањи. Овим путем желимо да укажемо на значај који придајемо особама старије животне доби и пензионерима. Желимо да оваквим активностима помоћи и отварањем удружења пензионера покажемо уствари да и старост може да буде и те како лепа. Потреба за различитим врстама социјалних услуга према старим особама ће бити један од приоритета СДП Србије сутра кад преузмемо, верујем, део извршне власти у граду Београду", рекао је Љајић.

Председник СДПС-а је истакао да ће се и после 4. марта обилазити места где се окупљају људи треће животне доби, као што је клуб пензионера у Великом Мокром Лугу.

"Ево ми смо овде седели ја нисам рекао ни једну политичку поруку нити сам држао политички говор. Управо из разлога што хоћу да са овим наставим јер желим то да радим. Нема овде неке посебне политичке поруке", закључио је Љајић.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара