Једночасовна блокада депоније

Иницијатива "Не да(ви)мо Београд" саопштила је да је једночасовном блокадом улаза у депонију Винча желела да поручи да се не мири са намерама града да се изгради спалионица и тако задужи градски буџет са 38 милиона евра годишње наредних 30 година.

Нећемо ћутати док се цене услуга одношења отпада четири пута повећавају, уништава рециклажна индустрија и угрожава квалитет ваздуха који дишемо. Спалионица неће проћи, навели су у тој иницијативи.

"Приватизација депоније у Винчи и изградња спалионице за град Београд доносе огромне финансијске обавезе. Ако сте до сада плаћали рачун за одношење отпада 150 динара, у скорој будућности ћете за ову ставку издвајати 600 динара", израчунали су у Иницијативи "Не да(ви)мо Београд".

Одлучили смо да блокирамо депонију и пошаљемо јасну поруку да ћемо бранити интересе грађана, а не интересе приватног инвеститора коме је постојећа градска власт потписивањем штетног уговора омогућила зараду већу од милијарду евра у наредних 30 година, истиче се у саопштењу.

Иницијатива "Не да(ви)мо Београд" истиче да је њихов план за управљање отпадом базиран на правичнијем систему наплате отпада - по количини генерисаног отпада, а не према квадратном метру стамбене јединице.

Уместо спаљивања отпада увешћемо систем за сортирано сакупљање отпада, који ће подстаћи рециклажу и компостирање.

Санираћемо и затворити постојеће одлагалиште у Винчи и отворити уређено одлагалиште у складу са стандардима заштите животне средине, наводи се у саопштењу.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара