Гоати: Лоша подела на узурпаторе власти или стране плаћенике

Поларизација на политичкој сцени где власт и опозиција говоре једни о другима као о "страним плаћеницима" или "узурпаторима власти" није добра, каже председник Транспарентности Владимир Гоати који је оценио да су оба израза погрешна, те да је свако заоштравање опасно за демократију.

Добро би било, каже Гоати, да се власт и опозиција на једном округлом столу, уместо да се "гледају преко нишана" договоре око изборних услова, али и о томе шта су стратешки правци привредног развоја Србије.

"Београдски избори су само по форми, обиму и начину локални, али фигуративно гледано много су више од тога. Добитак у Београду за сваку страну значи огроман корак напред за предстојеће изборе", рекао је Гоати на конференција која је била посвећена локалним изборима и њиховој контроли.

За разлику од периода пре 5. октобра када је било "фризирања" изборних података, проблема са изборним листама, гласањем, сада више наме "тешких" пропуста, рекао је Гоати и додао да се тежиште сада помера на друга подручја попут "функционерских избора".

Немања Ненадић из исте организације каже да за сада у кампањи нема реакција државних органа на појаве које су се појавиле као спорне, те да је било спорно тумачење РЕМ-а који је дозволио кршење сопственог Правилника.

Када је реч о функционерској кампањи, наводи да се и даље као аргуметни "за" користе "да држава не сме да стане", те напомиње да се у суседним државама попут Македоније и Црне Горе за разлику од Србије унапред зна шта функционери не смеју да раде док траје кампања.

У Транспарентности напомињу да вођење функционерске кампање углавном није регулисано тако да у највећем броју не представља кршење закона, те да таква појава није својствена само једној партији, раздобљу, нити власти.

Значајан корак ка решавању проблема било би, кажу, постојање развијене свести у медијима шта је вест, а шта промотивна активност односно "псеудодогађај", те да РЕМ пропише правила за извештавајне у таквим случајевима.

"Функционерске кампање има свуда у свету, али нема овакав медијски третман као код нас", закључили су у Транспарентности Србије.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се