ЛДП тражи повлачење Закона о рехабилитацији

Либерално демократска партија (ЛДП) је затражила повлачење Закона о рехабилитацији јер, како тврде, његова је примена довела до појаве "модерног фашизма у Београду".

Предлог Закона о укидању Закона о рехабилитацији Скупштини Србије предали су кандидати са листе "Нови људи – Нова нада Београда" преко посланичке групе ЛДП-а.

Иницијатива је уследила након јучерашњег скупа у центру Београда поводом обележавања годишњице смрти Милана Недића, који су организовали чланови Србске акције.

Кандидат за одборника ЛДП-а Ђорђо Жујовић каже да закон није довео само до рехабилитације квинслинга током Другог светског рата и људи који су били у служби окупационе власти, већ да је довео до много ширих последица, а то је, како каже, појаве модерног фашизма.

"Србија и Београд треба да одговоре на нека питања: да ли је ово држава и град криминалаца? Ја мислим да није. Да ли је ово држава и град екстремиста? Мислим да није. Да ли је држава и град фашиста? Мислим да није", рекао је Жујовић новинарима.

Додао је да "ћутљива већина" у граду мора да проговори и да каже да су последице закона, у чијем су усвајању 2005. и 2011. године учествовали сви осим ЛДП-а, оно што се јуче могло видети на улицама Београда, "где су се дизали нацистички поздрави".

"Дижу нацистичке поздраве у центру Београда, у граду који је био толика жртва нацизма и фашизма, а да полиција и власт то гледа мирно", каже Жујовић.

Додаје да се ЛДП јуче на миран начин супроставио људима који величају нацизам и фашизам, а да то данас овим предлогом чине испред институција.

"Оно што је јуче отишло као слика из Београда је недопустиво. У грађанским, уређеним друштвима када се на улици подигне нацистички поздрав та особа мора бити ухапшена. Јуче је на улицама Београда учињено неколико кривичних дела. Наша борба се наставља и кроз институције", закључио је Жујовић.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво