Дачић: Београд изградили комунисти и социјалисти

Председник СПС-а Ивица Дачић изјавио је на предизборном скупу коалиције "Ивица Дачић, Социјалистичка партија Србије – Драган Марковић Палма, Јединствена Србије" да су Београд изградили комунисти и социјалисти и да је циљ те коалиције да Београд настави да се развија.

"Све што је у Београду урађено, урадили су коминисти и социјалисти. Шта је капитално урађено у Београду после увођења вишепартијског система, да ли знате неки капитални пројекат који је започет – не могу ни да стигну да окрече оно што су комунисти започели. Тек сада је Београд почео поново да се развија и наш је циљ да се настави изградња Београда, исто онако како је било од 1945. године", рекао је Ивица Дачић у Културном центру Чукарица.

Дачић је на скупу на којем су представљени кандидати те коалиције за одборнике истакао и да СПС има "црвену боју, јер је то херојска боја и боја крви и радника који су пали за слободу, док се други црвене због срамоте".

Како је рекао, као министар спољних послова наставиће борбу за истину о српском народу, против једностраног проглашења Косова, да се бори за сарадњу са Русијом и Кином, али и успостављање веће сарадње са САД, Великом Британијом и Француском, као и земљама Азије, Африке и Латинске Америке...

"Јасно, чврсто и одлучно како водим спољну политику, а ви тако да водите Београд, до победе", поручио је Дачић.

Кандидат за градоначелника Београда Александар Антић уверен је да ће СПС са ЈС направити резултат на који ће бити поносни.

"Биће то наша заједничка велика победа. Поносни смо на нашу антифашистичку традицију и ослобађање Београда и његов слободарски дух, обнову земље, омладинске радне акције и Нови Београд који смо ми изградили, на Бранка Пешића и Авалски торањ и Београђанку и на Теразијски тунел и на зграду централног комитета који смо ми изградили, поносни на све оно што је Београд, а посебно на људе који су највећа вредност Београда", рекао је Антић.

Истиче да Београд треба да се развија као нова метропола, место где ће сви живети квалитетно и уважавати једни друге и имати једнаке услове.

Каже да посебан акценат треба ставити на решавање саобраћајних проблема, а посебно да је приоритет завршетак обилазнице и изградња метроа.

Поручује и да ће велика пажња бити посвећена екологији, да Београд мора да буде и безбедан, да треба вратити мир на трибине, социјалној градској политици, рањивим категоријама и подстицају рађања...

Нагласио је да су на листи сјајни људи који су се доказали у својим областима, али и млади људи, који могу много тога да дају за Београд.

Председник ЈС Драган Марковић Палма је рекао да ће се борити у Београду за социјалну правду, против беле куге и за нова радна места.

"Када се дете роди да та породица може да издржава децу, ако не раде оба родитеља да се помаже из буџета града", навео је Марковић.

"Ми смо домаћини, породични људи и православци, ако се боримо против беле куге, па како онда два мушкарца могу да роде дете или две жене. Никад ова коалиција неће гласати за то и да се признају истополни бракови", додао је Марковић.

Дачић: Никада неће "заокружити" независност Косова

Министар спољних послова Ивица Дачић је изјавио да Србија жели да се дође до компромиса са Приштином, али не тако што би признала једнострано отцепљење своје територије.

"Са Приштином желимо да дођемо до компромиса, али не постоји држава на свету која би дозволила да се отцепи једнострано део њене тетиторије, без договора са њом. Када нам друге велике државе то покажу да је могуће онда можемо и ми евентуално да расправљамо о томе. Па како их није срамота да тако нешто предлажу", рекао је Ивица Дачић током обраћања са предизборном скупу СПС-а на Чукарици.

Запитао да како то да они који су слали трупе на десетине хиљада километара ван своје територије да бране туђе интересе сада нама кажу да је договор потребан са Приштином, али тако да ми прихватимо незaвисност Косова.

Подсетио је да ће Косово 17. фебруара обележити десет година једностраног отцепљења и нагласио да у том периоду нису успели да заокруже своју независност.

"Зато што их не признају најважније међународне организације, неће постати независни никад, јер наши пријатељи то неће дозволити, пре свега мислим на Русију и Кину", поручио је Дачић.

Истакао је да ће као шеф дипломатије Србије радити на успостављању пријатељских односа са САД и нагласио да се пре сто година на Белој кући вијорила српска застава, као и са Великом Британијом и Француском, који су тада били наши пријатeљи и савезници.

"Али питање за њих је у чему су нашли интерес заједно са онима против којих смо се борили пре 100 година или је Први светски рат био узалудан и да ли то показује да је боље да изгубите него да се херојски борите", запитао је Дачић.

"Са Хрватском хоћемо најбоље односе, али не праштамо"

Са Хрватском желимо да развијамо најбоље могуће односе, али не по цену да им опростимо и заборавимо геноцид који је почињен током НДХ, поручио је Ивица Дачић.

Дачић је поновио да би Хрватска требало међу првима да се поклони жртвама геноцида у Јасеновцу уместо што тражи извињење и шаље протестне ноте.

"Треба да им се извињавамо што је НДХ поклала наш народ", запитао је Дачић говорећи о недавно одржаној изложби "Јасеновац – право на незаборав" у седишту УН у Њујорку, након чега је Србији упућена протестна нота.

Истакао је да су концентрациони логори у Независној држави Хрватској били једини у том систему којим нису руководили нацисти, већ хрватске усташе.

Дачић је навео да су у логорима убијани Срби, Јевреји и Роми, деца, а да је на изложби у УН могао да се види специјални нож "србосјек".

"И данас после свега, уместо да Хрватска ћути и да се поклони жртвама геноцида, они шаљу протестне ноте, треба да им се извињавамо што су поклали наш народ. То се никада неће десити", рекао је Дачић.

Навео је да ово није мржња према хрватском народу, већ против злочина и злочинаца и оних који их оправдавају и рехабилитују.

Према Дачићевим речима, Хрватска сама треба да размисли да ли се дистанцира од НДХ или не и то нема везе са Србијом, која се не меша у унутрашње ствари те земље.

"Ми желимо добре односе, али више нема симетрије кривице, као што је било после Другог светског рата", указао је Дачић, истичући да можемо да опростимо, али не можемо да заборавимо.

"Ми не желимо да подгревамо сукобе", навео је Дачић, али додаје да нећемо ћутати када су у питању лажи, нити се може дозволити вређање наших жртава.

Дачић је указао и да Србија не жели да развија било какве несугласице у нашем региону, али и да не може да аплаудира због тога што данас у Хрватској од 580.000 Срба колико их је живело 1991. године остало свега 180.000 Срба и да то не значи да смо националисти или шовинисти.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије