ГИК: До сада 1.607.000 бирача у Београду

Број бирача за београдске изборе до сада је 1.607.000, а укупан број ће се утврдити петнаест дана до избора, изјавио је председник Градске изборне комисије (ГИК) Зоран Лукић.

"Петнаест дана до избора се утврђује укупан број бирача, до сада број бирача је 1.607.000, што је за 0,7 одсто више него 2014. године, када су били последњи градски избори", рекао је Лукић, саопштено је из Градске управе.

За сада има 1.183 изборних места, а дат је налог градским општинама као овлашћеним предлагачима да предложе бирачка места за 17 градских општина, те ће ГИК на основу тога утврдити тачан број и назив бирачких места на територији града.

Како је додао, за чланове ГИК "најтеже изборне радње" почеле су 15. јануара, када су избори расписани, јер они до дана избора морају да приреме све што је неопходно, а то је поступак кандидовања, утврђивања резултата, поступак материјално-техничке припреме за одржавање избора.

Свим овлашћеним подносиоцима изборних листа који немају овлашћене представнике у бирачким одборима или ГИК-у, каже Лукић, омогућено је да на дан избора овласте посебна лица која ће пратити рад како у седишту ГИК тако и у седиштима градских општина, где ће бити примопредаја изборног материјала између координатора изборне комисије и бирачких одбора.

Такође, ти представници моћи ће и увече да прате предају изборног материјала између бирачких одбора и координатора ГИК и сектора за статистику, који ће то обрађивати.

Лукић подсећа да Скупштина града има 110 одборника, те да је 110 кандидата максималан број на изборној листи, а за сваког одборника потребно је 30 потписа, а то је 3.300 потписа за једну пуну изборну листу, а, да би се поднела изборна листа, може да буде и једна трећина кандидата за одборнике, што значи да је потребно 1.100 потписа, што је минималан број да би се једна листа прогласила. 

ГИК је до сада, каже Лукић, прогласио шест изборних листа, а очекује се да у току дана буде поднето још неколико.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије