Кубуровић: Велики број жена је оснажен да пријави насиље

Захваљујући примени Закона о спречавању насиља у породици велики број жена је оснажен да пријави насиље, изјавила је чланица председништва СНС-а Нела Кубуровић која је са суграђанкама разговарала о проблему насиља у породици.

Нела Кубуровић је рекла да је проблем насиља у породици нешто о чему, као друштво, не волимо да причамо али и изразила мишљење да је у последње две године та тема покренута, те да коначно имамо праве резултате по том питању.

Подсетила је да је Закон о спречавању насиља у породици почео да се примењује првог јуна 2017. године.

"Након седам месеци од примене тог закона мислим да можемо да будемо поносни на оно што смо успели да остваримо", нагласила је Кубуровићева.

Како је истакла, најважније је то што је велики број жена оснажен да пријави насиље и што су пронађени прави механизми да се пружи подршка жртвама насиља.

"Имамо добру мултисекторску сарадњу између полиције, судова и Центара за социјални рад и свих органа на нивоу локалне самоуправе", додала је Кубуровићева.

У разговору, одржаном у вождовачком центру "Шумице", суграђанкама су се обратиле и кандидати за одборнике у Скупштини града Београда са листе "Александар Вучић - Зато што волимо Београд" Ирена Вујовић и Весна Станојевић.

Ирена Вујовић, која је и председница Савета за родну равноправност града Београда је навела да су врата Савета отворена свим женама, биле оне жртве насиља или не.

Додаје да је кроз Савет за родну равноправност запослење добило и неколико жена из Сигурне куће.

"Морам истаћи да је Влада Србије по први пут усвојила Стратегију о родној равноправности за период од 2016. до 2020. године по којој сви радимо. Оно што је нама важно јесте да имамо подршку председника Србије Александара Вучића који је многим женама дозволио да кажу своје мишљење, да покажу способност и марљииви рад. Управо захваљујући томе многе од нас смо сада на местима на којима можемо да помажемо људима", нагласила је Вујовићева.

Координаторка Сигурних кућа у Београду Весна Станојевић је рекла да је насиље сада неупоредиво видљивије зато што се о њему неупоредиво више говори и пише.

"Могу то да повежем и са доласком Српске напредне странке на власт. Ми смо створили причу где сви радимо на томе да се насиље смањи, посебно кроз Закон о спречавању насиља у породици. Често ме питају да ли су Сигурне куће заиста сигурне, а ја одговорим да јесу", истакла је Станојевићева.

Присутнима се обратио и председник општине Вождовац Александар Савић који је истакао да СНС ради на едукацији и економском оснаживању жена.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара