Кампања за Београд "на леру", листе се још пријављују

Градска изборна комисија до сада је прогласила шест изборних листа за локалне изборе у Београду, а судећи по најавама политичких странака, иницијатива и покрета биће их још, до 16. фебруара, када је крајњи рок за њихово подношење.

Иако је кампања "стартовала" 15. јануара, за сад углавном "иде" на друштевеним мрежама и преко званичних саопштења, нешто мање на терену.

Изборне листе које су до сада проглашене су: Изборна листа број 1 "Александар Вучић - Зато што волимо Београд"; изборна листа број 2 "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка"; изборна листа број 3 "Ивица Дачић - Социјалистицка партија Србије (СПС), Драган Марковић Палма - Јединствена Србија (ЈС)"; изборна листа број 4 "Да ослободимо Београд - Демократска странка (ДС), Социјалдемократска странка (СДС), Нова странка (НОВА) и Зелена еколошка партија - Зелени (ЗЕП - Зелени)"; изборна листа број 5 "Александар Шапић - Градоначелник" и
изборна листа број 6 Група градана "Шта радите бре - Марко Бастаћ".

Прва листа коју је ГИК прогласила за предстојеће београдске изборе је "Александар Вучић - Зато што волимо Београд!", а носилац листе је професор Медицинског факултета и директор Универзитетске клинике у Тиршовој Зоран Радојичић.

Међу кандидатима за одборнике на тој листи преовлађују професионалци, нестраначке и јавне личности из различитих области, попут балерине Аје Јунг, директорке Народног музеја Бојане Борић Брешковић, директора Музеја савремене уметности Слободана Накараде, глумци, бивши спортисти. . .

Први на листи СРС је председник странке Војислав Шешељ, а кандидат за градоначелника је председник београдског одбора радикала Миљан Дамјановић.

На листи СПС-а и Јединствене Србије биће министар енергетике, који је и кандидат за градоначелника, Алексндар Антић, а међу првима на листи су и председник Градског одбора СПС Никола Никодијевић, адвокат Тома Фила, глумица Јелица Сретеновић.

Четврту изборну листу чини коалиција окупљена око ДС, њихов кандидат за градоначелника је лидер ДС Драган Шутановац, а прва на листи је проф. др Весна Ракић-Водинелић.

Учешће на београдским изборима најавио је и бивши градоначелник Драган Ђилас којег су подржали Покрет слободних грађана Саше Јанковића, Народна странка Вука Јеремића, Левица Србије Борка Стефановића и Покрет за преокрет Јанка Веселиновића.

Њихова листа зваће се "Драган Ђилас - Београд олдучује, људи побеђују".

Како су најавили, потписе ће почети да прикупљају у среду, а у четвртак и да листу поднесу ГИК-у.

На београдске изборе заједно ће покрети "Доста је било" и "Двери", а њихова листа носиће назив "Да ови оду, а да се они не врате".

Од јуче потписе за учешће на београдским изборима прикупљају Иницијатива "Не давимо Београд" и Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), а сутра са прикупљањем потписа почиње и Странка правде и помирења Муамера Зукорлића.

Први на листи ПОКС-а биће некадашњи градоначелник Београда Војислав Михаиловић.

У изборну трку ће и Демократска странка Србије, чији ће кандидат за градонацелника, уколико буду ишли сами, бити председник странке Милош Јовановић, а самостално ће на изборе и Либералнодемократска партија, Зелена странка, као и Лука Максимовић, познатији као Бели Прелетачевић.

Листа коју предводи Прелетачевић носиће назив "Љубиша Прелетачевић Бели - Зато што волимо Беловград".

Надлежи су позвали грађане Београда, али и Аранђеловца, Севојна и Бора, где ће се истог дана одржати локални избори, да провере да ли су уписани у бирачки списак.

На београдским изборима 4. марта, право гласа имаће око 1,6 милиона бирача, на око 1.183 бирачких места.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара