Познати на страначким листама, корист у кампањи или после избора

Не прође ниједна политичка кампања, а да нас странке не уверавају да за њих треба да гласамо управо због јавних личности које их подржавају. Зашто је политичарима важна подршка јавних личности и какву корист од њиховог ангажмана имају бирачи?

За своју листу за београдске изборе напредњаци имају две речи – политичка бомба. У први план стављају људе из јавног живота.

"Мислим да не треба политизовати целу ту причу у том смислу, није место томе, место је добрим идејама и добрим жељама усмереним ка будућнсоти. У том смислу мој приступ није везан за дефинисање кроз некакво политичко деловање, него да заиста престанемо да се осврћемо на прошлост", каже Светислав Гонцић, глумац.

Познати помажу и демократама. Међу онима који су стали да одбране Београд поново је и Бранислав Лечић.

"Ја лично мислим да је то неопходно, ако је човек одговоран,  а поготово када је јавно лице и обавља неку јавну функцију. Јавно лице у овом случају, мој цео имиџ има сврху да помогне да се политички живот поново врати у демократском облику", каже глумац Бранислав Лечић.

Иако нису нужно увек на изборним листама, у предизборним спотовима често позивају грађане да гласају за опцију коју су и они подржали.

"Са становишта странака то је потпуно разумљиво јер политичари су донекле изгубили поверење грађана не само последњих година него последњих деценија, а људи који су познати који пријају јавном мњењу су дефинитивно освежење и неко ко може да им помогне у изборној кампањи", каже Владимир Пејић из Агенције "Фактор плус"

"Мислим да је то колорит сваких избора, увек неке јавне личности. Све те јавне личности чим стају на неку листу оне јесу јавне, али су уствари страначке личности. Мислим да се често мешају термини јавна личност и нестраначка личност па долази до неке врсте конфузије", каже Зоран Пановић, новинар.

Одлука да уђу на терен политике, увек са собом носи и питање - шта губе а шта добијају јавне личности.

"Људи који су ван политике, а у датом тренутку се ангажују они дефинитивно нису прошли ту баријеру да својим именом и презименом кажу ја припадам тој странци, подржавам политику те странке и то ми није проблем", каже Пејић.

"Многи од њих уђу са неким амбицијама, а изађу разочарани. Права нестраначка личност или јавна ако заиста има неку вредност, односно припадност некој партији ће то показати тако када се изгуби власт неће напустити него ће остати веран тој идеји том покрету", каже Пановић.

Глумаца и професора има и на листи СПС-а, док се само ретки попут радикала хвале тиме што су сви са листе чланови странке.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво