Љајић: Победа Вучића у Новом Пазару апсолутно чиста

Лидер СДПС-а Расим Љајић изјавио је да није било изборне крађе у Новом Пазару и да неко од тог града покушава да направи "политички случај", што, каже, неће дозволити.

"Нити тог случаја има, нити је било изборне крађе. Ово су били најмирнији избори до сада у Санџаку, без инцидената и приговора на бирачким местима и сматрам да је победа Александра Вучића апсолутно чиста", рекао је Љајић новинарима у седишту странке коментаришући снимак који се појавио на друштвеним мрежама, а на којем се види убацивање у кутију листића који подсећају на бирачки материјал.

Оцењујући да случаја нема и да је полиција утврдила порекло снимка, Љајић је рекао да верује да неко покушава да направи политички случај како би се наставила кампања и у постизборном периоду и како би се мобилисало властито гласачко тело.

Верује да је неко "убедио" председничког кандидата Сашу Јанковића да ће победити у Санџаку, па је после не малог изненађења и пораза на изборима, то морао да правда изборном крађом. 

Подсетивши да су од три доминантне партије у Новом Пазару, две подржале Вучића, а једна је оставила члановима да се сами определе, Љајић каже да је победа председничког кандидата владајуће коалиције логична.

"Случаја нема, али се прави да би се наставила кампања и у постизборном периоду да би се мотивисало властито гласачко тело", оценио је Љајић.

Каже да је незабележен случај да се оспорава победа кандидата који је имао 40 одсто разлике у односу на другопласираног, указујући да су у претходним изборним циклусима и Томислав Николић и Борис Тадић признали пораз.

Србији је, каже, Љајић потребан мир, разумна дебата власти и опозиције, јер се економски изазови лакше могу пребродити уз демократску расправу.

Истакао је да се кључна разлика између Србије и других земаља у региону види и по томе што званичници долазе да Вучићу честитају победу, док, рецимо, у Македонији долазе да буду медијатори у формирању Владе.

Указујући на оптужбе опозиције да је било крађе на два изборна места, те да се спомињала цифра од 800 украдених гласова, што никада у историји није забележено, Љајић каже да су уследиле оне о "пегланим" листићима, а затим се појавио и "несрећан" снимак на којем се види убацивање у кутију листића који подсећају на бирачаки материјал.

Наводећи да није било никаквих нерегуларности у Новом Пазару, Љајић је додао да је полиција утврдила све околности и саопштила детаље о том снимку.

"Некима ни то што је полиција утврдила околности није било довољно, већ су настављене оптужбе да је то класичан пример изборне крађе", рекао је Љајић.

На питање да ли је особа која је снимак направила члан СДПС-а, Љајић је одговорио да је он сам рекао да није члан странке, а да је 12 година био на бирачким местима и да су га по том основу одабрали да буде на бирачком месту.

Љајић је најавио санкције за представнике његове партије који су учествовали у одабиру тог кандидата, јер је, како је рекао, "неумесном шалом" могао да доведе у питање цео изборни процес. 

МУП је раније саопштио да је расветлио порекло снимка објављеног на друштвеним мрежама на ком се види убацивање у кутију листића који подсећају на бирачки материјал и да је реч о шали.

Истрагом је, како су саопштили, утврђено да се убацивање поменутих листића одиграло у приватној кући М. П. (1980) из села Лукаре у близини Новог Пазара три дана након одржавања избора, да листићи нису оригинални, већ штампани на кућном штампачу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара