"Резултат избора у Србији не може се доводити у питање, потребан дијалог"

Хрватски посланик у Европском парламенту Иван Јаковчић оцењује да се резултати избора за председника Србије не могу довести у питање, а проблеме на које указују демостранти у Србији треба решити дијалогом власти и опозиције.

"За Европски парламент су слобода медија и изражавања постулат демократије. Али и признавање изборних резултата исто је тако темељ демократије", рекао је Јаковчић у обраћању младима из Србије и Хрватске, који су посетили Европски парламент.

Нагалсио је да су избори у Србији спроведени уз неке појаве, које се, каже, могу сматрати нерегуларностима.

"Али, сматрам да се крајњи резултат недавних избора не може довести у питање темељем појединачних случајева нерегуларности", рекао је хрватски парламентарац и навео да је сличних примера нерегуларности било и на изборима у Хрватској.

Нагласио је да у Европском парламенту помно прате догађања у Србији након председничких избора и да нема сумње да протести одражавају расположење не малог дела јавности, поготово младих, те да показују да постоје политички захтеви који су подстакнути и лошом економском ситуацијом, посебно недостатком перспективе за младе грађане.

Власти у Србији о тим порукама морају озбиљно разговарати са опозицијом, истиче Јаковчић у саопштењу достављеном Танјугу.

"Стабилност Србије нам је врло важна. Плашимо се да не дође до тежих ексцеса јер су, у овом тренутку, осећаји у делу јавности помешани. Верујем да дијалог нема алтернативе", поручио је Јаковчић и позвао власт и опозицију у Србији на отворени дијалог у европском духу.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара