ЦРТА о изборном дану

Посматрачка мисија ЦРТА "Грађани на стражи" оценила је да је изборни дан протекао углавном у складу са прописаним процедурама и да су информације о излазности и резултатима појединачних кандидата у складу са резултатима које је објавила Републичка изборна комисија.

Како је саопштено, ЦРТА стоји иза својих прелиминарних налаза о мониторингу квалитета процеса пре и током изборног дана.

Ради отклањања свих сумњи које су се појавиле у јавности у вези са нерегуларношћу изборног дана, ЦРТА ће поднети захтев Републичкој изборној комисији за увид у записнике који су достављени РИК-у, да би их упоредила са записницима које су њени посматрачи фотографисали након објаве на бирачким местима 2. априла.

ЦРТА позива све надлежне институције да истраже наводе у вези са потенцијалним манипулацијама изборним материјалом и мењањем изборне воље грађана и о томе известе јавност.

Прелиминарни налази мониторинга изборног дана показали су да су неправилности током изборног дана уочене на три одсто бирачких места, али оне не могу да утичу на резултате изборе, пише у саопштењу.

Неправилности су се тицале појединачних случајева непроверавања личних исправа бирача пре гласања, некоришћења невидљивог спреја и прављења паралелних спискова са именима и презименима изашлих на гласање ван бирачког списка, наводи се у саопштењу.

Проблеми су забележени и са бирачким списком на 27 одсто бирачких места, што говори о систематском проблему са бирачким списком.

Важно је нагласити да је овим проблемом обухваћен мали број грађана Србије, тачније 0,2 одсто бирача, подвлачи ЦРТА.

Посматрачка мисија ЦРТА "Грађани на стражи" поднела је 18 приговора РИК-у за неправилности уочене током изборног дана, од којих је РИК усвојио три.

Поводом 11 одбијених приговора, ЦРТА је упутила жалбе Управном суду и до сада је усвојена једна.

ЦРТА је поднела и три кривичне пријаве против Н. Н. лица у Темерину, Новом Саду и Беочину, због сумњи да је било куповине гласова, наводи се у саопштењу.

Како је саопштено, ЦРТА је пратила и период пре изборног дана и закључила да је предизборна кампања спроведена под притиском кратких рокова, са неравномерном медијском заступљеношћу, наводима о притисцима на бираче, различитим облицима злоупотреба јавних ресурса и уз веома ограничену контролу независних тела, пре свих РЕМ-а и Агенције за борбу против корупције.

Посматрачка мисија ЦРТА "Грађани на стражи" пратиће и поновљене изборе на осам бирачких места који су заказани за уторак, 11. април.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара