Симулација изборног дана

И док бирачи имају још времена да размисле, посматрачи проверавају како функционишу њихови системи за праћење резултата и неправилности. Представници Цесида наводе да ће током изборне ноћи резултате председничких избора саопштавати у реалном времену како буду стизали са бирачких места. Додају да Цесидов узорак, у највећој мери, треба да одговара финалном резултату избора. У организацији Црта одржана је симулација изборног дана.

Током изборног дана 900 посматрача Црте биће на 450 бирачких места. Пратиће изборе и јављати о евентуалним неправилностима. По затварању бирачких места, централу ће СМС порукама известити о пребројаним гласовима. Тако се попуњава база на основу које ће Црта дати своју процену резултата.

"За сада је план да са прелиминарним резултатима председничких избора изађемо у јавност негде око 22 часа, али, наравно, то ће пре свега зависити од тога којом брзином ће бирачки одбори пребројавати гласове и којом брзином ћемо добијати информације од наших посматрача на терену", рекао је Раша Недељков, представник Црте – посматрачке мисије "Грађана на стражи".

Наводи да сигурно неће излазити у јавност пре него што буду имали стабилан статистички узорак, односно пре него што буду имали довољно информација да могу са великом сигурношћу да кажу који су резултати прдседничких избора.

Како протичу избори, по обичају, моћи ћете да пратите на РТС-у.

Најбрже и најтачније извештаваће вас наши репортери са свих важних места, од РИК-а и организација које прате изборе до свих штабова председничких кандидата.

У специјалној телевизијској емисији "Изборна ноћ", која почиње у 20 часова, имаћете прилику први да сазнате незванични резултат избора и чујете анализе наших саговорника.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво