Читај ми!

Вучић обећава наставак реформи

После импресивне изборне победе, Александар Вучић је средину јула поставио као рок за усвајање кључних реформских закона, преноси агенција "Ројтерс". Вучић је у разговору са представницима страних медија акредитованих у Београду рекао да ће, "што се њега тиче", Лазар Крстић остати министар финансија.

Лидер Српске напредне странке и највероватније следећи премијер Србије Александар Вучић потврдио је данас опредељеност за спровођење свеобухватних економских реформи, пише Ројтерс.

Вучић је у разговору са представницима страних медија акредитованих у Београду поставио средину јула као рок за усвајање кључних закона - о раду, стечају и приватизацији, наглашавајући да наставља са реформистичком агендом после импресивне изборне победе, преноси британска агенција.

Председник СНС-а је додао да ће 29-годишњи Лазар Крстић, "што се њега тиче", остати министар финансија.

Ројтерс наводи да је Српска напредна странка остварила јасну парламентарну већину после избора у недељу и да је обећала свеобухватне економске реформе које су све претходне владе од збацивања Слободана Милошевића 2000. заобишле.

Изборна победа која није виђена још од Милошевића и 90-их година, даје чврст мандат Вучићу да реформише највећу земљу насталу из пепела Југославије која је почела преговоре о чланству у ЕУ.

Очекује се да ће у влади бити најмање још једна странка, а да ће се потом брзо кренути у обезбеђивање кредита ММФ-а из предострожности. За то Вучић није одредио рок.

"Очекујем да ћемо усвојити кључне законе, укључујући закон о раду, стечају, приватизацији, грађевинским дозволама до краја јуна или средине јула", рекао је Вучић.

Усвајање тих закона било је блокирано у претходној влади, коју су чиниле СНС и СПС. Социјалисти су јуче заузели далеко друго место, пише Ројтерс.

"Мораћемо да реформишемо нека јавна предузећа и то ће бити наш највећи проблем. Нека ћемо приватизовати јер не могу да иду у корак са конкуренцијом", додао је Вучић.

Вучић каже да ће то морати да се уради веома брзо, али додаје: "Сигуран сам да ћемо успети да урадимо нешто."

Додао је да жели да нова влада буде формирана до 1. маја, а аналитичари оцењују да би могао да се окрене Новој демократској странци бившег председника Србије Бориса Тадића у потрази за широм подршком, преноси Ројтерс.

"Много је лаше спровести реформе када постоји апсолутна парламентарна већина. Али да ли ће Српска напредна странка бити успешна зависиће од њених кадровских капацитета. Много тога зависиће и од будућег аранжмана са ММФ-ом", рекао је за Ројтерс аналитичар "Хипо Алпе Адрија банке" Хрвоје Стојић.

Србија ће наставити да буде поуздан партнер БиХ

Како је пренео Радио Сарајево, на брифингу за стране новинаре у седишту СНС-а, Вучић је поновио да Србија поштује територијални интегритет БиХ.

На питање како ће се будући рад Владе Србије одразити на регион, посебно на БиХ и односе Србије са Републиком Српском, Вучић је рекао да Србија има специјалне односе са РС, али да ниједног тренутка није угрозила нити ниподаштавала БиХ нити се негативно односила према њеном територијалном интегритету и суверенитету.

"Србија ће се на тако озбиљан и одговоран начин односити и у будућности. Ја мислим да БиХ није имала поузданијег партнера од претходне српске владе, а тај однос мислимо да наставимо и унапређујемо", рекао је Вучић и нагласио да исто мисли и о осталим земљама региона.

Вучић је изразио спремност да посети Сарајево и да очекује да га неко позове, додавши да је и за одржавање седница влада двеју земаља.

"Имаћемо заједничку седницу двеју влада. Немамо проблем да то буде у Сарајеву или Београду, али желим да припремимо ту седницу да донесе реалне резултате. Не да одемо у Сарајеву да се сликамо иза неког билборда и да кажемо две-три лепе речи... Ја бих волео да решимо више економских проблема и да видимо да се заједнички појавимо на трећим тржиштима", казао је лидер СНС-а.

На опаску шта поручује председнику РС Милораду Додику поводом захтева за отцепљење, Вучић је поновио да Србија поштује интегритет БиХ и за неколико дана најавио сусрет са Додиком.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара