Читај ми!

Увид у бирачки списак и на интернету

Увид у јединствени бирачки списак грађани могу да виде у градским и општинским управама у којима имају пребивалиште, али и на интернет страници Министарства правде и државне управе.

Грађани који имају право гласа могу да остваре увид у јединствени бирачки списак у градским и општинским управама у којима имају пребивалиште, али и на интернет страници Министарства правде и државне управе, саопштила је та институција.

Како се наводи у саопштењу Министарства, провера података омогућена је на интернет страници Министарства, www.mpravde.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју.

Након расписивања парламентарних избора 29. јануара 2014. године, грађанима је омогућено да у градским и општинским управама где имају пребивалиште изврше увид у бирачки списак ради провере података и подношења захтева за вршење одређених промена.

До закључења бирачког списка, односно 28. фебруара, захтеви за промене у бирачком списку подносе се градским и општинским управама по месту пребивалишта бирача, односно по месту боравишта за интерно расељена лица.

После тог датума, па до 12. марта 2014. године, захтеве за промене у бирачком списку, које се такође поднесе општинским и градским управама, решава Министарство правде и државне управе.

Грађани имају право да гласају и ван места пребивалишта, односно и бирачи који се налазе у иностранству.

Они који се определе да то право остваре гласањем у Србији, захтев подносе градској, односно општинској управи у којој желе да гласају.

Бирачи који имају боравиште у иностранству захтев подносе дипломатско-конзуларном представништву Србије и о том захтеву одлучује градска, односно општинска управа по месту пребивалишта бирача у Републици Србији.

Рок за подношење тих захтева је 22. фебруар.

Управни инспекторат Министарства правде, у складу са законом утврђеним надлежностима, од 1. до 28. фебруара у свим градским и општинским управама обављаће инспекцијске надзоре над ажурношћу бирачког списка уз предузимање одговарајућих мера у складу са овлашћењима.

Јединствени бирачки списак је јавна исправа у којој се води јединствена евиденција држављана Србије који имају бирачко право.

Јединствени бирачки списак успостављен је крајем 2011. године и прву практичну примену имао је у мају 2012. године, када су одржани избори на свим нивоима.

Како се наводи у саопштењу, јединствени бирачки списак води Министарство правде, а промене у бирачком списку редовно врше градске и општинске управе за своју територију.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије