Читај ми!

УРС: Зауставити скрнављење споменика

Новосадски Одбор УРС-а осудио скрнављење споменика "Слобода" на Фрушкој гори и затражио од надлежних да ухвате лопове који су почели да скидају бронзане плоче са сценама из Народноослободилачке борбе.

Градски одбор Уједињених региона Србије у Новом Саду осудио је ново скрнављење споменика "Слобода" на Иришком венцу и затражио од надлежних да ухвате лопове који су почели да скидају бронзане рељефе са сценама из Народноослободилачке борбе.

Председница УРС-а у Новом Саду Јелена Јевтић упозорила је да је споменик исписан и исцртан графитима и неприкладним порукама, а ако се скидање бакарних рељефних плоча настави, од њега ће остати само "оголићени обелиск".

"Док се задужени у Националном парку Фрушка гора и Заводу за одржавање споменика културе у Сремској Митровици договарају о надлежности око заштите споменика, лопови га сваким даном све више скрнаве, односећи један по један део са њега", саопштила је Јелена Јевтић.

Раније данас Планинарско друштво "Нафташ" из Новог Сада саопштило је да је споменик "Слобода" на Фрушкој гори непрестано на удару крадљиваца који са њега скидају металне делове.

Споменик "Слобода" је на Фрушкој гори и посвећен је палим борцима Народноослободилачког рата, од 1941. до 1945. године. Састоји се од високог обелиска, на чијем врху стоји жена-победа са високо уздигнутим рукама, а на постољу се налази скулптура групе партизана.

На бочним зидовима споменика су бронзани рељефи са сценама из Народноослободилачке борбе, а аутор споменика је Сретен Стојановић.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије