Председнички избори на Космету

ОЕБС ће на Косову организовати и други круг избора за председника Србије. У тој мисији кажу да су изборни материјал преузели од РИК-а и да неће бити разлога да се касни са отварањем биралишта. У ОЕБС-у, упркос ризицима, не очекују безбедносне проблеме.

Организација за европску безбедност и сарадњу ће као и у првом кругу избора пре две недеље отворити 90 бирачких места на 28 локација на Косову. Углавном у срединама где Срби чине већину. Листићи на којима су председнички кандидати су већ у централном магацину ОЕБС-а у Приштини.

Портпарол ОЕБС-а Никола Гаон каже да нема никаквих индикација да би могло бити неког кашњења.

"Радићемо од седам ујутру до 20 сати и уколико буде потребе остаћемо и дуже да сви људи који чекају да гласају своје право и остваре", каже Гаон.

У првом кругу избора на Косову је од око 109 хиљада бирача гласало 32 одсто. Проценат одзива би био и већи да није било изостављања гласача из бирачких спискова.

"Верујем да су људи у РИК-у свесни тих проблема и уколико су они били у стању да неке од тих проблема реше, ми ћемо у том случају овај пут имати боље листе", каже Никола Гаон.

На Косову може гласати свака пунолетна особа која поседује валидан документ којим се доказује држављанство Србије, а која је уписана у бирачки списак.

Током првог круга избора подршку ОЕБС-у, пружила је Косовска полиција чији су припадници обезбеђивали биралишта и конвоје у превожењу изборног материјала.

На биралиштима ће бити по два представника ОЕБС-а и три преставника које је предложила Републичка изборна комисија.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво