Читај ми!

ДС-у највише мандата у Војводини

Бирачи у Војводини, поред изјашњавања у другом кругу избора за председника Србије, бирали другу половину од укупно 120 посланика покрајинске скупштине. Пајтић: ДС освојио најмање 58 мандата у покрајинском парламенту.

22.44 - Потпредседник Демократске странке и актуелни премијер Војводине Бојан Пајтић каже за РТС да ће та странка у покрајинском парламенту имати најмање 58 мандата.

20.55 - Према подацима ПИК-а, у Војводини до 19 часова гласало 43,22 одсто бирача.

20.07 - До 19 часова у Војводини изашло 44,4 одсто бирача, саопштио ЦеСИД.

20.01 - Затворена биралишта у Војводини.

19.02 - До 18 часова у Војводини на биралишта изашло 38,78 одсто грађана. У Новом Саду гласало 38,53 одсто, саопштио РИК.

18.00 - ЦеСИД: Излазност у Војводни до 17 часова 34,5 одсто.

16.18 - До 15 сати у Војводини гласало 25,9 одсто бирача, што је за око 7 процената мање него у исто време на изборима 6. маја, саопштио ПИК.

15.02 - ЦеСИД: Излазност у Војводини до 14 часова 24 одсто.

14.52 - До 14 часова у Војводини је гласало 23,73 одсто бирача, саопштио је РИК. У Новом Саду изашло 25,16 одсто бирача.

14.05 - Излазност на бирачким местима у Војводини до 12 сати је 17,5 одсто, саопштила је Покрајинска изборна комисија.

13.05 - Различити подаци о излазности. Незванични подаци Покрајинске изборне комисије су да је до 10 часова излазност на територији Војводине 11,6 одсто.

11.03 - На биралишта у Војводини до 10 часова гласало 10,02 одсто грађана, саопштио је РИК.

10.03 - У Војводини до 9 часова гласало 6,1 одсто грађана уписаних у бирачке спискове, саопштио је ЦеСИД.

07.00 - Отворена бирачка места за гласање у другом кругу покрајинских избора.

У Војводини се, поред другог круга избора за председника Србије, одржавао и други круг покрајинских избора за посланике који се бирају по већинском систему.

Потпредседник Демократске странке и председник војвођанске Владе Бојан Пајтић Демократска странка у другом кругу покрајинских избора по већинском систему освојила је 42 мандата и да заједно са оним освојеним по пропорционалном систему имаће најмање 58 од укупно 120 мандата у Скупштини Војводине.

Пајтић је навео да ће се у Чоки и још две војвођанске општине избори поновити због приговора и да постоји могућност да, ако освоји мандате и у те три општине, ДС има апсолутну већину у покрајинском парламенту.

Како је истакао Пајтић, ДС неће сам формирати покрајинску владу већ ће правити коалицију са странкама које су до сада чинили покрајинску власт, а то су Савез војвођанских Мађара, Социјалистичка партија Србије и Лига социјалдемократа Војводине.

"Нећемо сами формирати Владу и скупштинску већину. Разговараћемо са досадашњим партнерима који се залажу за даљи развој Војводине, поштовање мањинских и људских права и европски пут Србије", напоменуо је Пајтић.

Напредњацима 26 мандата

Председник окружног одбора Српске напредне странке за јужну Бачку Игор Мировић рекаје да је та странка у другом кругу избора за покрајински парламент по већинском систему освојила 12 мандата, што заједно са мандатима освојеним по пропорционалном изборном систему чини да ће СНС имати укупно 26 посланика у покрајинској скупштини.

Према подацима Покрајинске изборне комисије, у Војводини је до 19 часова гласало је 43,22 одсто бирача. До 19 часова у Војводини изашло 44,4 одсто бирача, саопштио ЦеСИД. 

Градска изборна комисија саопштила је да је у Новом Саду је на покрајинске изборе до 19 часова изашло 42,28 одсто уписаних бирача.

Републичка изборна комисија је саопштила да је у покрајини до 18 часова гласало је 38,78 одсто бирача. У Новом Саду на биралишта је изашло 38,53 одсто грађана са правом гласа.

На пет бирачких места у Новом Саду гласа се и на поновљеним локалним изборима а према подацима из Градске изборне комисије у граду је до 14 сати на биралишта изашло 25,1 одсто гласача.

Сва бирачка места у Војводини на којима се данас гласало, отворена су на време. Посланици Скупштине Војводине, њих 120, бирали су се по комбинованом систему, тако да је 60 посланика већ изабрано по пропорционалном систему у недељу, 6. маја.

Понављање гласања у Сомбору

Бирачи, у другом изборном кругу, гласали су по већинском систему, у 59 од укупно 60 изборних јединица. Гласање у другом кругу није одржано у изборној јединици Сомбор 2, у којој је на неколико бирачких места поновљено гласање због одређених неправилности на изборима 6. маја. Тамо ће бирачи у другом кругу гласати у року од седам дана од проглашења резултата из првог.

Коалиција окупљена око Демократске странке имала је у другом кругу покрајинских избора 50 кандидата, коалиција око напредњака 31, коалиција око СПС-а 16, Савез војвођанских Мађара 10, Лига социјалдемократа осам, Уједињени региони Србије два, а Либерално-демократска партија, Демократска странка војвођанских Мађара и Демократска странка Србије по једног.

У Новом Саду бирало се седам покрајинских посланика, у Суботици четири, у Зрењанину и Панчеву по три, у Сомбору и Кикинди по два, док остале општине дају по једног посланика. У Војводини има укупно 45 локалних самоуправа.

На изборима по пропорционалном систему, коалиција окупљена око ДС-а освојила је 16 мандата, СНС 14, СПС-ПУПС-ЈС-СДПС девет, ЛСВ осам посланика, радикали пет, а по четири ДСС и СВМ.

Право гласа у Војводини има више од 1.735.000 бирача, који ће гласати на укупно 1.787 бирачких места.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво