Читај ми!

Зорану Јотићу Јотки укинута осуђујућа пресуда, процес се враћа на почетак

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је вођа организоване криминалне групе Зоран Јотић Јотка био осуђен на казну затвора од 11 година, због убиства Дејана Станковића Ждрокинца, 6. јуна 2018. године, и наложио суду да понови суђење.

Другостепени суд је преиначио део првостепене пресуде у односу на Стефана Радулца за кривично дело убиство Војина Станковића и кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, и осудио га правоснажно на казну затвора од осам година и 10 месеци, док је део пресуде којом је Радулац осуђен за убиство Дејана Станковића Ждрокинца, укинут и поступак враћен на поновно суђење.

Апелациони суд је укинуо пресуду у преосталом осуђујућем и ослобађајућем делу.

Другостепени суд је одлучујући о кривичној санкцији за Радулца од олакшавајућих околности ценио његову младост, признање и да је та кривична дела извршио у стању смањене урачунљивости, али не битно, док је од отежавајућих околности ценио начин припреме и реализацију убиства, што све указује на исказану изузетну систематичност, упорност и одлучност, као и осуђиваност.

Апелациони суд је укинуо осуђујући део пресуде за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, налазећи да су разлози првостепене пресуде противречни како себи, тако и изреци.

Укинут је и део пресуде који се односи на убиство Дејана Станковића Ждрокинца и кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, као и помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела, јер како је наведено, не садржи разлоге о појединим чињеницама које су предмет доказивања, а разлози су противречни сами себи и изреци.

Првостепени суд, по оцени Апелационог суда о предлогу за издвајање доказа као незаконитих није дао никакве разлоге, те је пропустио да одлучи о свим доказним предлозима одбране.

На темељу свега претходно наведеног првостепена пресуда је укинута у осуђујућем делу и у односу на извршење кривичног дела прање новца, као и у ослобађајућем делу који се односи на Сашу Зорају, Иву Петровић и Вука Петровића, те је предмет у том делу враћен на поновно суђење.

Јотић је првостепеном пресудом осуђен за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, убиство и прање новца, а поред казне затвора изречена му је новчана казна од 200.000 динара.

Игор Гајић је за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и убиство био осуђен на казну затвора од седам и по година, док је Саша Зораја због кривичног дела помоћ учиниоцу после извршења кривичног дела био осуђен на казну затвора од три године.

Стефан Радулац је због два кривична дела убиства, два кривична дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја и због кривичног дела удруживање ради вршења кривичних дела био осуђен на јединствену казну затвора од 18 година.

Ива Петровић је због кривичног дела помоћ учиниоцу после извршења кривичног дела била осуђена на казну затвора од годину и два месеца, док је Вук Петровић био ослобођен је од оптужбе да је извршио кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, убиство и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Према оптужници, Дејана Станковића је убио Радулац, а мотив је наводно била освета за убиство Горана Петровића, званог Пета, који је био један од блиских Јотићевих пријатеља.

Јотић је 2018. године изашао из затвора где је одслужио јединствену казну од 15 година на коју је био осуђен у два процеса - као шеф криминалне групе која је рекетирала приватнике у Расинском округу, као и јер је подмитио судију Врховног суда који је требало да одлучује о његовој првостепеној пресуди.

У притвору и затвору је био од акције "Сабља" марта 2003. године.

Иначе убијени Дејан Станковић Ждрогинац био је осумњичен за убиство Горгије Горга Дармановића (58) 6. маја 2018. године на Новом Београду.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво