Читај ми!

Родитељи две девојчице и дечака убијених у школи "Владислав Рибникар" сведочили на суђењу

У Вишем суду у Београду, сведочењем родитеља дечака и две девојчице убијених 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар", настављено је суђење у парничном поступку против породице Кецмановић, односно мајке, оца и дечака који је убио девет вршњака и чувара и ранио још шест особа. Суђење ће бити настављено сутра, када ће сведочити још три породице.

Прво су сведочили Нинела Радичевић и Иван Божовић, који су испричали све што им се десило тог 3. маја, односно како је њихова ћерка отишла у школу и како су се осећали након сазнања да им је дете убијено.

Причајући о породици Кецмановић, они су рекли да то што родитељи нису приметили да малолетни К. К. спрема Молотовљеве коктеле у соби и припрема масовно убиство, говори о томе каква је то породица.

Божовић је истакао да је њихова ћерка била колатерална штета, јер је тог дана била дежурна, односно била одмах до чувара школе који је такође убијен.

Отац девојчице тврди да не разуме како се отац К. К. не осећа одговорним ако му је он дозволио да пуца, водио га у стрељану и дао му средство за убијање.

Током сведочења осврнули су се и на директорку школе, педагога и психолога и навели да им није јасно како они нису препознали да нешто није у реду са К. К. Тврде да им је неприхватљиво што се ни оне не осећају одговорнима.

Детаљно су испричали како је овај догађај утицао на њихову породицу, како су се осећали тада и да време није смањило њихову бол.

У судници је био присутан велики број медија и пријатеља породица убијене деце.

Најпотреснија сцена у судници догодила се када је Нинела Радичевић рекла и да је први пут своју ћерку пољубила 6. маја пре 12 година, а последњи 6. маја ове године, када је спремала сахрану.

Сведочење породице Чикић

Након паузе и сведочења Нинеле Радичевић и Ивана Божовића, сведочили су и Сузана Стојиљковић Чикић и Милош Чикић, родитељи убијеног дечака.

Они су такође детаљно причали о свом сину и њиховом односу пре догађаја, као и како изгледа њихов живот сада.

Мајка убијеног дечака је посебно истакла да је током испитивања К. К., у кривичном поступку против његовог оца, она постављала питања и код њега приметила хладноћу.

Како је навела, К. К. је на њено питање да ли зна да јој је убио сина, хладно одговорио да зна, као и да је мајка која је седела поред њега, такође имала исти израз лица све време током тог саслушања.

Стојиљковић Чикићева је рекла да их та хладноћа породице Кецмановић погађа.

Милош Чикић сматра да се из полицијског извештаја види да је К. К. пуцао са великом прецизношћу за коју је потребно огромно тренирање, односно обучавање.

"Деца су малолетном убици била покретне мете", рекао је отац убијеног дечака.

Чикић је даље испричао и да је нашао преписку између свог сина и К. К. у којој он тражи од његовог сина да му нађе на интернету неку композицију за сестру, на шта је његов син рекао да ће се потрудити да нађе.

Оба родитеља су потврдила да су прочитали обдукциони налаз и гледали слике убијене деце, те су навели да је њихов син први метак избегао, али га је други погодио у ногу, а трећи прошао кроз руку и разорио срце.

Према речима оца, деца која су ишла са К. К. у разред причала су да је он чудан, односно "као да је лик из игрице којим руководи рачунар".

Сведочење породице Мартиновић

Следећи су сведочили Зоран и Миљана Мартиновић, који су рекли да је њихова ћерка имала 15 прострелних рана и да те слике из главе не могу да избришу.

Испричали су да је њихова ћерка ишла и у балетску школу, те да се није добро осећала у школи "Владислав Рибникар", јер је стално причала да је велика неправда у тој школи.

Зоран Мартиновић је нагласио да им је убиство ћерке уништило живот, јер је "неко одлучио да се игра рата" и додао да, "нажалост, има где да се ратује, па је могао да оде и ратује".

Оценио је да је К. К. у учиниоци извршио егзекуцију деце, јер су седела мирно у својим клупама, додајући да је једина одговорност школе била да деца изађу жива из те установе.

"Ја не бих могао да живим с тим да неко ко је део мене уради тако нешто", рекао је Мартиновић, који сматра да је К. К. изгледао као тренирани убица.

Мартиновић тврди и да у списима предмета постоји слика на којој млађа сестра дечака убице држи пиштољ.

Његова супруга Миљана Мартиновић истакла је да деца нису страдала већ су "масакрирана". Осврнула се и на тужене, односно родитеље К. К. и навела да има њихове одговорности, јер нису препознали да нешто код њиховог детета не функционише.

Мартиновићева сматра да су тужени знали да је К. К. била потребна помоћ, да су лагали школу о његовом стању и њих, родитеље убијених.

"Они лажу и данас да нису знали. Лакше би нам било да су покуцали на врата и све нам испричали", рекла је Мартиновићева.

Суђење ће бити настављено сутра, када ће сведочити породице Аћимовић, Влаховић и Кобиљски.

Адвокат: Данашња саслушања шаљу вапај

Огњен Божовић, пуномоћник породица чији су чланови убијени у ОШ "Владислав Рибникар", рекао је да многе ствари које су данас изречене указују на одговорност школе и породице Кецмановић за оно што се догодило.

Божовић је новинарима, по завршетку сведочења у парничном поступку, рекао да му је жао због тога што камере нису могле да буду у судници, јер земља није могла да види праву мотивацију поступка који родитељи воде.

"Како би могла да се схвати трагедија, губитак и бол који су ови људи преживели. Данашња саслушања су била потресна, али на известан начин и отрежњујућа. По мом, врло скромном мишљењу, она шаљу вапај свима, почевши од родитеља, преко образовних установа, државних органа, целокупног друштва. Вапај да преиспитамо вредности, своје поступање, да погледамо нашу децу, да их загрлимо и пољубимо и кажемо им да их волимо", рекао је Божовић.

Додао је да не жели да прича о детаљима самог случаја ван суднице, јер је поступак тек на почетку.

"Оцену свега што смо чули на крају ће донети суд, али мислим да смо данас имали прилику да можда схватимо делић онога што су ти људи доживели", поручио је Божовић.

Суд ће одлучивати о тужби тек по окончању парничног поступка

Тужбу за накнаду штете поднело је укупно 27 тужилаца, односно чланова породице жртава, а тужени су малолетник и његови мајка и отац.

Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица или га евентуално одбија.

Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.

Овом тужбом је затражена и новчана рента, односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови – и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.

Суд је раније одредио у односу на оца дечака привремене мере забране располагања и отуђења имовине у кривичном поступку који се води против њега, а према мајци у парничном поступку.

У парничном поступку против дечакове мајке Виши суд у Београду донео је решење о привременој мери у односу на имовину у њеном власништву, односно да је блокирана за продају и изнајмљивање.

Више јавно тужилаштво у Београду је 10. октобра подигло оптужницу против оца и мајке дечака, као и власника и инструктора стрељачког клуба у којем је како се сумња К. К. учио да пуца. 

У суду се води још једно суђење по тужби против породице Кецмановић, школе и државе, коју су поднели чланови породице Дукић, чија је ћерка убијена у школи.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара