Читај ми!

Десеторо ухапшено због пореских превара, сумња се да су оштетили буџет за више од милион евра

У заједничкој акцији инспектора Сектора пореске полиције и припадника МУП-а Одељења за борбу против корупције, а по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапшено је десет особа, док се за једном трага, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела пореске утаје и пореске преваре у вези са ПДВ-ом, у износу од преко 122 милиона динара, као и кривично дело прања новца у износу од 396 милиона динара, оштетивши на тај начин буџет Републике Србије, саопштила је Пореска управа.

Више осумњичених лица се терете да су као формално и фактички одговорна лица привредних друштава из Београда, Бачке Паланке и околине Сремске Митровице, у временском периоду од 2019-2023. године, у пословним књигама привредних субјеката евидентирали лажне рачуне и исте исказали у ПДВ пријавама као претходни порез са правом на одбитак, наводи Пореска Управа.

На тај начин су, наводи се у саопштењу, неосновано остварили повраћај ПДВ-а у укупном износу од 99.627.750,00 динара и неосновано увећали трошкове пословања, избегавши обрачун и плаћање пореза на добит правних лица у износу од 22.406.641,00 динарa.

Након евидентирања лажних рачуна, петоро осумњичених из ове групе су обацљали уплате привредним субјектима, при чему су два припадника ове групе подизала новац са текућих рачуна по основу наводног откупа радних машина и враћала га осумњиченима, уз задржавање одређене провизије.

Такође, ухапшена је и особа запослена у привредном субјекту из околине Сремске Митровице, због учешћа у преузимању и даљем трансферу новца који је исплаћен по основу лажних рачуна, као и још два лица из друга два привредна субјекта, због сачињавања лажних рачуна на основу којих су касније обављане уплате.

Осумњичени ће, уз подношење заједничке кривичне пријаве, бити спроведени надлежном јавном тужилаштву, наводи се у саопштењу Пореске управе.

среда, 29. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије