Читај ми!

Нишки ловци ухваћени у криволову, против четворице поднета пријава

Активисти Тима за борбу против криволова који ради у оквиру Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) открили су током протеклог викенда незаконит лов уз помоћ електричних вабилица у насељу Сечаница, надомак Ниша.

Након интервенције полиције, у пртљажнику једног од четири ловца пронађена је електрична вабилица за препелице, која је исте ноћи снимљена како ради у ловишту којим газдује Ловачко удружење Ниш.

Како у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије наводе, против четири ловца који су затечени у непосредној близини вабилице и који су изјавили да су знали да је вабилица радила читаве ноћи, поднета је пријава пред Основним јавним тужилаштвом у Нишу, а наводе да је пријава поднета и Шумарско-ловној инспекцији.

Сваке године, криволовци незаконито убију између 50.000 и 80.000 препелица, чиме се причињава огромна штета како ловиштима, тако и биолошкој разноликости.

Само неколико дана пре новог случаја кршења закона, Ловачки савез Србије апеловао је да се не користе електричне вабилице, што је резултовало негодовањем појединих несавесних ловаца.

У Друштву за заштиту и проучавање птица Србије навели су да је свако Основно јавно тужилаштво у Србији добило написмено обавештење о сумњи на масован незаконит лов, а да су о овоме обавестили и Јединицу за сузбијање еколошког криминала МУП-а Србије.

Незаконит лов уз помоћ средстава за масовно уништавање дивљачи представља кривично дело за које је прописана казна затвора у трајању до три године. Кршење Закона о дивљачи и ловству и кршење одредби Кривичног законика представљају директан напад на природу наше земље и наш биодиверзитет, наводе из ДЗППС.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара