Читај ми!

Саслушано 12 осумњичених за прања новца

У Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду саслушани су осумњичени за прање веће количине новца од пореских кривичних дела. Сумња се да су оштетили буџет Србије за више од 100 милиона динара.

Свих 12 осумњичени за прање новца, на саслушању су изнели своје одбране,

После саслушања тужилаштво је предложило судији за претходни поступак београдског Вишег суда да одреди притвор према седам осумњичених како не би утицали на сведоке, као и да не би у кратком временском периоду поновили кривично дело.

Притвор је одређен Б. М, Т. М, С. Н, Н. Н, Д. Ч, А. К. и М. Р, а остали осумњичени ће се бранити са слободе.

Осумњичени су ухапшени у координираној акцији Безбедносн-оинформативне агенције, Посебног одељења за сузбијање корупције ВЈТ у Београду и Пореске управе, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, у циљу сузбијања "сиве економије" и "црног тржишта"у Републици Србији.

Б. М, је како се сумња, на челу ове криминалне групе осумњичених за прање новца стеченог препродајом турског текстила на илегалном тржишту у Србији, као и пореским кривичним делима.

Стварни је власник привредног друштва доо Misuntex Београд, доо Amfija Београд, и доо Flying Бригаде Панчево, а формално је запослен у фирми доо Notre Conceil.

Под истрагом тужилаштва су и власница фирми ТД Marvel и Nia Mij из Београда Т. М, власница фирме доо Notre Conceil С. Н, магационер у тој фирми Д. Ч. и запослена Н. Н, М. Р, директор доо Boutex П. А, директор доо Misuntex М. М, књиговођа С. Г, запослени у К.А.Р. Consalting Београд А. К, запослена у Flying Бригаде Панчево Е. Ц. и М.В.

Б. М, се терети за кривична дела Пореска превара у вези са порезом на додату вредност из Закона о пореском поступку и администрацији јер је уз помоћ других окривљених сачинио пореске пријаве пореза на додату вредност неистинитог садржаја користећи неверодостојну документацију као основ за њихово сачињавање, симуловањем промета робе у велепродаји и малопродаји.

Такве пријаве је, како се сумња, поднео Пореској управи, и у њима исказао износ за повраћај пореза на додату вредност и порески кредит од 86.113.126,00 динара, иако је знао да на то нема право, јер је роба продата на "црном тржишту", па је за тај износ оштетио државни буџет.

Већи део поменутог износа убачен је у легалне токове, чиме је, како се сумња, Б. М. заједно са осталим припадницима криминалне групе, који су му у томе помогли, извршио кривично дело Прање новца.

Тако је, како се сумња, Т. М. у договору са Б. М, свесна да је стварни власник фирми доо Аmfija и доо Misuntex , вршила све шпедитерске послове око увоза робе из Турске, уступила му магацински простор у Добановцима и за своје услуге уговорила процентуално учешћце у оствареној добити од извршења кривичног дела.

С. Н је, иако је знала за криминалне радње Б. М, њему уступила своје пословне просторије у Београду, складиште у Добановцима, текући рачун привредног друштва, као и запослене раднике у циљу извршења кривичних дела.

Д. Ч. је организовао дистрибуцију и продају робе увезене из Турске купцима "на црно", као и прикупљање новца од продаје робе, а М. Р. је, како се сумња, учествовао у организацији и набавци робе у Турској, припремао је за транспорт и увоз, и из магацина у Добановцима вршио превоз и продају робе разним физичким лицима на црно.

Сумња постоји и да је Н. Н. у просторијама доо Notre Conceil лажно евидентирала промет робе са физичким лицима преко фискалне касе доо Boutex, иако је била свесна да тај промет није извршен, па је на тај начин сачињавала лажну документацију за извршење кривичног дела за које се терети Б. М.

П. А. и М. М. су као директори доо Boutex и доо Misyntex по налогу Б. М. омогућили отварање текућих рачуна тих привредних друштава, преузимање опреме за електронско плаћање и свесно препустили управљање привредним друштвом Б. М.

С. Г. и Е. Ц. су, како се сумња, евидентирали лажну документацију у пословним књигама и подносили пореске пријаве са лажним подацима, док је А. К. је сачињавао лажну документацију о увозу и даљем промету робе за привредна друштва доо Аmfija и доо Misuntex.

Посебно одељење ВЈТ у Београду ће заједно са БИА наставити истрагу у овом случају јер се сумња да је републички будзет оштећен у много вишем износу од око 400 милиона динара.

Такође, истражујући овај случај, надлежни органи открили су да и друга повезана правна лица врше истоврсна кривична дела на територији Србије, због чега ће бити настављен даљи координирани рад на процесуирању свих одговорних.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара