Читај ми!

Ухапшено 12 особа, сумња се да су пореским малверзацијама оштетили буџет за више од 100 милиона динара

У циљу сузбијања "сиве економије" и "црног тржишта" на територији Београда и Панчева ухапшено је 12 припадника криминалне групе, осумњичених за прање веће количине новца од пореских кривичних дела, чиме су оштетили буџет Републике Србије за више од 100 милиона динара.

Координирану акцију спровели су Безбедносноинформативна агенција, Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду и Пореске управе, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, наводи се у саопштењу.

Након интензивног рада припадника БИА и Вишег јавног тужилаштва у Београду, слободе је лишен Б. М., који је на челу ове криминалне групе осумњичених за прање новца стеченог препродајом турског текстила на илегалном тржишту у Србији, као и пореским кривичним делима.

Б. М. је стварни власник привредног друштва "Misuntex doo" Београд, "Amfija doo" Београд и "Flying Brigade doo" Панчево, а формално је запослен у фирми "Notre Conseil doo".

Ухапшени су и власница фирми "TD Marvel" и "Nia Mij" из Београда Т. М, власница фирме доо "Notre Conseil" С. Н., магационер у тој фирми Д. Ч. и запослена Н. Н., М. Р, директор "Boytex doo" П. А., директор "Misuntex doo" М. М, књиговођа С. Г., запослени у К.А.Р. "Consalting Beograd" А. К., запослена у "Flying Brigade" Панчево Е. Ц. и М. В.

Б. М, се терети за кривична дела Пореска превара у вези са порезом на додату вредност из Закона о пореском поступку и администрацији, јер је уз помоћ других окривљених сачинио пореске пријаве пореза на додату вредност неистинитог садржаја користећи неверодостојну документацију као основ за њихово сачињавање, симуловањем промета робе у велепродаји и малопродаји.

Такве пријаве је, како се сумња, поднео Пореској управи, и у њима исказао износ за повраћај пореза на додату вредност и порески кредит од 86.113.126 динара, иако је знао да на то нема право, јер је роба продата на "црном тржишту", па је за тај износ оштетио државни бужет.

Већи део поменутог износа убачен је у легалне токове, чиме је, како се сумња, Б. М. заједно са осталим припадницима криминалне групе извршио кривично дело Прање новца.

Акција лишења слободе осумњичених почела је синоћ, када су обављени и претреси магацина на више локација у Београду.

Осумњичени ће сутра бити приведени на саслушање у Посебно одељење Вишег јавног тужилаштва у Београду, које ће заједно са БИА наставити истрагу у овом случају, јер се сумња да је републички буџет оштећен у много вишем износу од око 400 милиона динара.

Такође, напомињемо да су истражујући овај случај, надлежни органи открили и друга повезана правна лица која врше истоврсна кривична дела на територији Републике Србије, због чега ће бити настављен даљи координирани рад на процесуирању свих одговорних лица, истиче се у саопштењу.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се