Настављено суђење Дијани Хркаловић

У Специјалном суду у Београду је увидом у писане доказе настављено суђење бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић поводом оптужби да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истраге и процесуирање криминалаца.

На оптуженичкој клупи са Дијаном Хркаловић су начелник Одељења за специјалне истражне методе Дејан Миленковић и бивши начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић.

На суђењу су, поред осталих, предочени докази у виду решења о функцијама, наредбе и транскрипти комуникације између Вељка Беливука и Ненада Вучковића у којој се помиње "Д" и "Дијана".

На питање судије да ли се она помиње у тим разговорима, Хркаловићка је рекла да оспорава да се она помиње, указујући да се помињу и друга имена попут министар и Стефановић.

Њен адвокат Владимир Ђукановић је рекао да се нигде не помиње Хркаловићева, као ни њене наредбе да се неки доказ избрише.

Такође, предочен је и роковник другооптуженог Дејана Миленковића, који је тврдио да се у том роковнику налази само комуникација са начелницима службе и додао да никада није имао комуникацију са људима из криминалног миљеа.

Предочена је и наредба за узимање видео снимака са надзорне камере хотела у улици у којој је убијен Властимир Милошевић 30.јануара 2017. године у Београду.

Миленковић и Хркаловић су истакли да на тим наредбама није потписана Хркаловић него тадашњи директор полиције Владимир Ребић, и друге особе.

Хркаловић је такође подсетила да директор полиције одговара министру полиције, а не државном секретару МУП-а.

Следеће суђење заказано је за 14. октобар када је предвиђен наставак читања писане документације.

На претходним рочиштима оптужена Хркаловић, као и некадашњи начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић и другооптужени бивши начелник за специјалне истражне методе Дејан Миленковић су негирали извршење кривичних дела која им се стављају на терет.

Хркаловић је раније негирала да познаје вођу организоване криминалне групе Вељка Беливука, као и да има везе са убиством Властимира Милошевића, 30. јануара 2017. године у центру Београда.

Она је такође негирала наводе да је наложила начелнику новосадске полиције да Дарка Елеза стави под оперативну одбраду како би га заштитила да не могу друге полицијске управе да га надзиру.

Адвокат Владимир Ђукановић је раније суду предложио саслушање тадашњег министра унитрашњих послова Небојшу Стефановића као сведока, као и бившу Вишу јавну тужилтељку Наташу Кривокапић и бившег директора полиције Владимира Ребића.

Хркаловићева је ухапшена 15. октобра и у притвору је била до 10. децембра, када јој је притвор био укинут одлуком Специјалног суда, након што је тужилаштво поднело оптужни предлог против ње.

Међутим тужилаштво се жалило на ту одлуку па јој је притвор поново одређен 14 дана касније, 24. децембра када је враћена у притвор Окружног затвора у Београду.

Суд је Хркаловићевој укинуо кућни притвор са електронским надзором 6. јуна у ком је била од 31. марта и одредио јој меру забране напуштања боравишта.

Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловићева се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

За Миленковића је тужилац тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године затвора.

Хркаловићева се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевића 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе "Принципи", међу којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа, тамо почињених, кривичних дела.

Оптужним предлогом Хркаловићева терети да је Шушњићу након подношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза, тражила да се на мере тајног надзора стави Елез.

На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.

Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловићка је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво