Читај ми!

Бивша директорка Етнографског музеја правоснажно осуђена на 18 месеци затвора

Апелациони суд у Београд потврдио је првостепену пресуду и правоснажно осудио бившу директорку Етнографског музеја Мирјану Менковић на казну затвора од годину и шест месеци, јер је искоришћавањем свог службеног положаја оштетила Музеј за 9,1 милион динара.

Менковићевој је првостепеном пресудом изречена и мера забране вршења позива као именовано или постављено лице у државним органима од три године, као и да на име имовинског захтева плати оштећеном Етнографском музеју 7.847.494 динара, наводи се у пресуди објављеној на сајту суда.

Овом пресудом поред Менковићеве, осуђена је и Ранка Дедовић на пет месеци кућног затвора без електронског надзора за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица, и обавезана је да на име .имовинског захтева плати Музеју 284,341 динара.

Такође, окривљење морају да на име имовинско правног захтева солидарно плате Музеју износ од 547.546 динара, док ће оштећени Музеј за преостали део бити упућен на парницу.

Посебно одељење за организовани криминал Апелационог суда у Београду је одбило жалбе тужиоца и бранилаца окривљених и потврдио првостепену пресуду.

Менковићева је проглашена кривом јер је као директор Музеја прибавила другим правним лицима имовинску корист од 927.416 динара и тиме оштетила Музеј за 9.178.580 динара.

Она је, како се наводи у пресуди, поступала супротно од Статута Музеја и закључивала уговоре са власницима и одговрним лицима привредних друштава о пословној сарадњи за обављање послова или пружања услуга за које није ни постојала потреба ангажовања.

Мирјана Менковић је на основу неистинитих фактура о наводно извршеном послу издавала налоге служби рачуноводства да са рачуна Музеја врше уплате на рачуне правних лица.

Дедовић је проглашена кривом што је у својству оснивача и одговорног лица Омладинске задруге "Гаудеамус" прибавила противправну имовинску корист од 284.341 динара, тако што је, иако је знала да послови предвиђени уговором који је закључила са Менковић неће бити извршени, испоставила фактуре Етнографском музеју у износу од 3.675.301 динара.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво