Читај ми!

Тужилаштву наложено да саслуша професора Архитектонског факултета због сумње на узнемиравање

Kоординатор Вишег јавног тужилаштва (ВЈТ) у Београду наложио је Првом основног јавном тужилаштву (ОЈТ) да без одлагања започне доказне радње у предмету "Архитектонски фалултет" и пријављеног професора позове на саслушање у својству осумњиченог.

Налог је дат јер је ВЈТ већ одрадило све неопходне провере у сарадњи са полицијом, а посебно имајући у виду природу кривичног дела, целисходност поступка и потребу жртава да им се обезбеди хитна и неопходна заштита, наводи се у саопштењу тог тужилаштва.

Наиме, тужилаштво подсећа да су у сарадњи са Министарством унутрашњих послова спровели предистражни поступак у овом случају који су иницирали медији, након што се одређени број студенткиња путем друштвених мрежа пожалио на понашање једног професора Архитектонског факултета у Београду.

Припадници МУП-а су по налогу ВЈТ у Београду обавили разговоре са студенткињама које су се одазвале позиву полиције, а које су претходно Поверенику за равноправност Архитектонског факултета поднеле интерне пријаве за узнемиравање након јавног позива декана да то учине.

Након тога, поступајући тужилац ВЈТ у Београду је са девојкама, за које је проценио да су оштећене извршењем кривичног дела полно узнемиравање, обавио разговор и упознао их са њиховим правима, односно да се сходно законским одредбама, кривично гоњење за то кривично дело предузима - по приватном предлогу.

То значи да тужилац може да покрене кривични поступак само уколико се оштећена изјасни да ставља предлог за кривично гоњење.

Такође, уколико оштећена у било ком тренутку до правоснажног окончања кривичног поступка одустане од предлога, тужилац не може да настави кривично гоњење, већ поступак обуставља.

Након разговора са тужиоцем, три девојке су се изјасниле да желе да поднесу предлог за кривично гоњење против професора, због кривичног дела полно узнемиравање.

Више јавно тужилаштво у Београду је након тога средином месеца кривично гоњење у овом предмету проследило Првом основном јавном тужилаштву у Београду, као надлежном за даље поступање.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара