Читај ми!

Тужилаштво: Нема основа за кривично гоњење за смрт рудара у руднику "Соко"

Након завршене истраге, Основно јавно тужилаштво у Алексинцу је донело одлуку да нема основа за покретање кривичног поступка поводом смрти осам рудара из рудника "Соко", који су страдали у несрећи 1. априла.

У радњама било ког лица нису остварена обележја кривичног дела за које се гони по службеној дужности, саопштило је Основно јавно тужилаштво у Алексинцу поводом несреће у руднику "Соко".

Тужилаштво је донело ову одлуку након што је прибавило извештај стручне комисије коју је формирало Јавно предузеће "ПЕУ Ресавица", а у чијем раду је учествовала и Републичка инспекторка за рударство Зорица Вукадиновић.

Такође, прибављен је и извештај Завода за судску медицину у Нишу о извршеној обдукцији тела страдалих рудара и налази и мишљења Комисије вештака Рударско-геолошког факултета у Београду.

У руднику Соко, код Сокобање, 1. априла је погинуло осам рудара, када се део јаме обрушио а рудари остали заробљени.

Михајловићева: "Соко" неће радити док се не обезбеди сигурност рудара

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је, одговарајући на питање новинара како прокоментарише одлуку тужилаштва да нема основа за покретање кривичног поступка због несреће у руднику "Соко" када је погинуло осам рудара, да разуме породице страдалих, али да о томе да ли има одговорних коначну реч треба да дâ тужилаштво, саопштено је из Министарства.

"Све што је до сада урадило Министарство рударства и енергетике, сви наши извештаји биће доступни јавности. Оно што је неопходно јесте да се спроведу све процедуре, унапреде услови и додатно учине још безбеднијим рудник 'Соко', јер је то једини метански рудник у ЈП ПЕУ Ресавица", истакла је Михајловићева.

Наводи да све док то не буду завршили, тај рудник неће радити, али да не може да говори о томе да ли је неко направио или није кривично дело.

"Потпуно разумем људе, била сам тамо истог јутра када се несрећа догодила, међутим, да ли има одговорних или не – мислим да тужилаштво треба на то питање да дâ додатни одговор", рекла је Михајловићева.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво