Читај ми!

Бившем инспектору СБПОК-а две године затвора

Судско веће Специјалног суда у Београду осудило је суспендованог инспектора СБПОК-а Божидара Столића на казну затвора од две године, због оптужби да је злоупотребом службеног положаја одавао информације о истрази која се води против организатора и дела припадника организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Божидар Столић је осуђен за кривично дело злоупотреба службеног положаја у продуженом трајању.

Другооптужени Филип Голубовић осуђен је на казну затвора од годину дана и два месеца, јер је Столића подстрекавао на злоупотребу службеног положаја.

Суд је Столићу, такође, изрекао и меру безбедности забране рада у МУП-у у трајању од пет година, као и меру одузимања једног мобилног телефона и новца који му је Голубовић дао.

Судско веће је Голубовића и Столића ослободило оптужби за кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела, наводећи да нема доказа да су били припадници организоване криминалне групе.

Приликом изрицања пресуде, поступајући судија је рекао да је од олакшавајућих околности за Столића ценио да је отац двоје малолетне деце, те да није раније осуђиван.

Од отежавајућих околности ценио да је да је починио кривично дело у продуженом трајању и да је као полицајац нарушио поверење грађана у полицију.

Од олакшавајућих околности за Голубовића, суд је ценио и његову младост и држање на суду.

Столићу је, такође, у казну затвора урачунато време проведено у притвору од два месеца.

Какви су наводи оптужнице 

Према оптужном предлогу у који је Танјуг имао увид, на молбу другооптуженог Филипа Голубовића, Столић је проверио 27. фебруара 2020. да ли је и даље на снази Интерполова потерница Аргентине за осуђеним припадником групе Дарка Шарића, Борисом Лабаном, па му је сутрадан пренео да јесте.

Голубовићу је инспектор прослеђивао и податке о потерницама за Срђаном Јездимиром, Марином Голубовић и Јелицом Милошевић.

Заузврат је добијао 500 евра по информацији, а за податке из истраге против Беливука и осталих Столићу је Голубовић обећао исплату од 5.000 евра.

После хапшења Беливука, Миљковића и осталих припадника те групе 4. фебруара 2021. године, Столић је, према оптужном предлогу, преко Голубовића достављао информације о току истраге против њих припадницима групе који нису били ухапшени.

Све тражене податке, до којих је долазио путем злоупотребе службених овлашћења и увида у Јединствени информациони систем МУП-а Србије, давао је другооптуженом Голубовићу од јануара 2020. до 10. јуна 2021. године.

Према исказу Голубовића, он је инспектора упознао док је био у притвору, 19. априла 2019. године, када је Столић од њега узимао изјаву о нестанку Горана Михајловића.

Након што је изашао из притвора, срели су се у једном кафићу и разменили телефоне...

Божидар Столић је био ухапшен 12. јуна 2021. године због овог случаја и у притвору је био два месеца.

Поново је ухапшен у септембру просле године због кривичног дела принуда у покушају и због тога је био у притвору у Пожаревцу до 24. децембра.

У том предмету Столић, као и Слађан Константиновић и припадника БИА М. К. терети се да су покушали да принудом преузму угоститељски објекат од једног Пожаревљанина.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара