Читај ми!

Сузбијање еколошког криминала, тровачи природе под лупом полиције

Тровачи природе сада су под посебном лупом полиције, јер је недавно при МУП-у формирана посебна служба за сузбијање еколошког криминала. Већ су поднете прве кривичне пријаве, јер без санкција и репресије људе је тешко натерати да не загађују околину.

Полиција је поднела кривичну пријаву против одговорног лица привредног друштва "Градекс" у Ћуприји зато што се сумња да је грађевински шут камионима одлагао у језеро на месту Стара Ада на обали Велике Мораве крај Ћуприје. Сумња се да је на тај начин угрозио животињске врсте, а на терет му се ставља кривично дело оштећења животне средине.

"Напомињемо да је и животна средина, односно заштита животне средине јако важна, тако да сви они који уништавају еко систем, угрожавају жвотну средину биће пронађени, санкционисани, процесуирани", каже Гордана Цветић, портпарол Полицијске управе Јагодина.

Процесуирни случај у Ћуприји јесте добар почетак, кажу у еколошким удружењима, али је кап у мору, јер на територији Поморавског региона постоји чак стотину дивљих депонија. Еколошки активисти неформалног удружења "Наше станиште" прецизно су их лоцирали и чак снимили из ваздуха. Њихова мапа опомена је за несавесне грађане, али и за надлежне институције.

Кристина Стевановић, еколошкика активисткиња "Наше станиште", каже да им највише смета немарност код људи, али и непоседовање те свести да се нарушава животна средина у којој живимо. 

Комуналне службе у Ћуприји више пута су уклањале дивље депоније и за то је издвојен огроман новац. Али преко ноћи настају нове. На четири кључне локације биће постављен видео надзор високе резолуције.

"Ради се комплетна пројектно-техничка документација за стубове са видео надзором где ће бити соларно напајање тако да ће камере радити 24 сата. Изгледа да ово не можемо да спречимо на други начин", каже Јадранка Ђорђевић, помоћник председника општине Ћуприја.

Тренутна казнена политика за еколошки криминал је блага, тешко је обезбедити доказе, а грађани веома ретко пријављују починиоце.

Сада ће доказе прикупљати полиција, а у надлежности нове јединице биће и све актуелнија нелегална сеча шума, криволов и изловљавање рибе недозвољеним средствима.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се