Читај ми!

Тужилац се жали јер је одлучено да се прислушкивани разговори не користе као докази против Шарића

Тужилаштво за организовани криминал уложило је жалбу на решење судског већа Апелационог суда којим је одлучило да се из списа предмета као - незаконито прибављени докази - издвоје транскрипти прислушкиваних разговора које је водио трећеоптужени Жељко Вујановић, брат од тетке првооптуженог Дарка Шарића, као и да се поново испитају два сведока сарадника.

Ови прислушкивани разговори сматрају се једним од кључних доказа у поступку, а који више неће моћи да се користе приликом доношења правоснажне пресуде.

Поступајући тужилац Саша Иванић је одбразложио да је жалба на ово решење дозвољена према закону, док је веће свој супротан став саопштило још у петак.

Иванић је, такође, тражио да веће прецизира који су то тачно докази и транскрипти који се издвајају.

Веће је дало паузу како би одлучило о овим предлозима.

Претходно је одлучило да се данас искључи јавност приликом саслушања двојице сведока сарадника у процесу против Дарка Шарића и осталих оптужених за кријумчарење 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу.

Небојша Јоксовић и Драшко Вуковић, сведочиће иза затворених врата као и током првостепеног суђења пред Специјалним судом.

Данас ће бити испитан Јоксовић, а након њега ће сведочити Вуковић, најавио је председник судског већа Сретко Јанковић, али је након тога тужилац тражио одлагање сведочнеја док се не одлучи о његовој жалби.

Сведок сарадник: Ја не бих постојао да није било Дарка

Небојша Јоксовић, сведок сарадник у процесу против Дарка Шарића и осталих оптужених за кријумчарење 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу данас је први пут јавно сведочио против ове групе на претресу пред петочланим већем Апелационог суда у Београду.

Јоксовић је одговарајући на питања председника судског већа поред осталог навео да су организотари ове групе били Дарко Шарић, убијени Драган Дуцић Фриц и још један који је правоснажно ослобођен.

Упитан ко је од њега тражио да се укључи у посао са дрогом, сведок сарадник је рекао "ја не бих постојао да није било Дарка (Шарића)".

Рекао је да никада није примао налоге од друге двојице оптужених за организовање криминалне групе Горана Соковића и Жељка Вујановића.

Потврдио је да је признао кривично дело током провстепеног поступка.

Кад је у питању другогоптужени Горан Соковић, који је у бекству, Јоксовић је рекао да њега није сматрао за организатора групе, како се то наводи у оптужници, а по којој је осуђен на 15 година затвора као и Шарић.

"Соковић је координирао и био на терену, претпостављам да је знао више од мене. Ја неке ствари нисам знао, али знам их из приче, јер се то крило", рекао је сведок сарадник.

На питање судије да ли је Соковић био органзатор групе, Јоксовић је рекао да њега није доживљавао као организатора, већ оне од којих су "неки ослобођени, а неки убијени".

"Да ли то знате или је то ваше мишљење", упитао га је судија - "моје мишљење", одговорио је сведок сарадник наводећи да није имао свест о томе да ли постоји организована криминална група Дарка Шарића.

"Ја то нисам тако гледао, ја сам гледао у Дарка, гледао сам га као друга...", навео је Јоксовић.

Поводом супротности у његовом исказу и исказу сведока Милорада Стјеповића, Јоксовић је рекао да је на суду да процени да ли он лаже и да се о њему свашта писало и причало.

"И ја бих можда за паре ишао у Украјину сад...", рекао је Јоксовић надовезујући се на претходни одговор.

Судија га је детаљно испитивао и о пословима у Италији и заплени новца и дроге.
Одговарајући на питања тужиоца, он је рекао да је кокаин заплењен од дела "словеначке групе".

О заплени је сазнао по доласку у Београд од Горана Соковића, а после је о томе разговарао са Шарићем на Татарском брду у његовој кући.

"Причало се о узроку заплене, али је свима јасно...", навео је сведок сарадник, објашњавајући да су на његову препоруку, Шарић у тај посао били укључио - Драгана Гаћешу и Бошка Недића, који су ухапшени у Италији када је заплењен кокаин.

Упитан да ли је у вези са тим постојала сумња, Јоксовић је навео: "сумња је постојала јер је Недић увек био праћен, али никада није био ухапшен. Недићева улога у томе је била да донесе кокаин Стјеповићу", који је такође ухапшен у Италији.

Пре 2009. године ишао је у Милано по захтеву Шарића да "извуче неки кокаин", јер су, како је навео неки људи били ухапшени, а полиција није однах нашла станове у којима је био кокаин, међутим касније је пронашла и запленила га.

Такође, Јоксовић је једини сведок сарадник (поред Драшка Вуковића и Радана Адамовића) који је теретио Шарића за организовање криминалне групе за шверц кокаина, а одбрана тражи његово суочавање са другим сведоком сарадником и Шарићем.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво