Насим Харадинај: Иницијатива није одбачена одустајањем лидера

Потпредседник удружења ветерана такозване ОВК Насим Харадинај, иначе највећи заговорник укидања Специјалног суда за ратне злочине које је починила та параформација током рата на КиМ, назвао је бесмисленом "игру" косовских лидера због промене става о укидању те правосудне институције.

Насим Харадинај, наиме, каже да је реч о покушају тројице лидера да зауставе посланичку иницијативу, али да он очекује да ће она, ипак, бити разматрана у складу са законима у парламенту.

Након што су косовски председник Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај и председник парламента Кадри Весељи, под притиском међународне заједнице одустали од подршке иницијативи за укидање Специјалног суда коју су покренули ветерани ОВК, Насим Харадинај сматра да је та иницијатива исправна и да су његове колеге у праву.

"За нас је незамисливо да политичари најпре нешто кажу, а потом промене мишљење. Како ће онда гласати за то", запитао је Насим Харадинај.

Он за приштински Експрес каже да очекује да ће посланици остати иза својих потписа и да ће гласати на прави начин.

Истиче да је њихова намера да се о иницијативи гласа у парламенту.

"Урадили смо све што је требало и што смо морали да урадимо. Мислим да ће процедура бити испоштована", рекао је Харадинај.

Додао је да се њихово удружење не осећано издано, јер, према његовим речима, нема доказа да је она потпуно одбачена.

"Рецимо да бисмо се осећали издано да се укидање Специјалног суда не деси", рекао је Насим Харадинај, који је недавно америчког амбасадора у Приштини Грега Делавија назвао "пајацем".

Он је Делавија назвао "пајацем" јер је, како је тада рекао, амерички дипломата "прекршио дикломатски кодекс" вршећи притисак на посланике и политичке лидере да не гласају за укидање Специјалног суда.

"Грег Делави је најгора слика САД. Нећу да се извиним за ту изјаву. Када се он извини за притисак на парламент, ја ћу се извинити њему. Ко је он да се ја извињавам? Немам разлога да се извиним", рекао је Насим Харадинај тада за Клан Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се