Генерал Лазаревић стигао из Хага

Генерал Владимир Лазаревић пуштен је из затвора Хашког трибунала на слободу. Преживео сам хашко губилиште, поручио је генерал Лазаревић по доласку у Србију.

Генерал Лазаревић, који се данас вратио из Хага у Србију после две трећине одслужене казне, изјавио је да је осуђен без иједног доказа, али и да је успео да преживи "хашко губилиште".

"Имам иза себе десет изгубљених година, зашто? Нисам осуђен ни за једно конкретно недело, нити моје, нити мојих бораца, њих 70.000, нити за једно дело против живота и имовине, нити за кршење правила ратовања", рекао је Лазаревић на нишком аеродрому где му је приређен дочек.

Владин авион са генералом Лазаревићем слетео је око 14.20, а са њим су били министри правде и одбране, Никола Селаковић и Братислав Гашић, који су по њега отишли у Хаг.

Лазаревића је на нишком аеродрому дочекало око 1.000 сабораца и грађана, као и министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, владика рашко-призренски Теодосије, представници Града Ниша и удружења ветерана ратова у бившој Југославији.

Лазаревић се захвалио свима који су га сачекали и нагласио да га је Хашки трибунал осудио само зато што је командовао Приштинским корпусом.

"Претекао сам хашко губилиште, дубоко уверен у правду и истину. Не можете лагати све људи, све време. Извор мог опстанка, било је мојих 600 страдалих сабораца и више од 2.000 рањених", рекао је генерал.

Министри правде и одбране Никола Селаковић и Братислав Гашић оценили су да је повратак Лазаревића велики дан за Србију.

"Уверен сам да ће овај чин али и личност генерала показати младим нараштајима шта значи у сваком тренутку борити се за своју отаџину... Захваљујући генералу данас су слободни и Ниш, Краљево, Ваљево и Крушевац, сви наши градови и села", рекао је Селаковић.

Министар Вулин је рекао да је генерал Лазаревић пример "како би сви једног дана могли да имамо високо подигнута чела". "Да није било оваквих људи не би било ни Србије коју волимо", рекао је Вулин.

Лазаревић је био осуђен по командној одговорности на 14 година затвора због злочина на Косову и Метохији, као командант Приштинског корпуса, а потом и командант Треће армије Војске Југославије 1998. и 1999. године.

У хашком затвору је провео више од 10 година, где се у међувремену и разболео, а неколико пута је и оперисан.

Лазаревић је добровољно отишао у Хаг у фебруару 2005. године, где је четири године касније осуђен на 15 година затвора, али му је казна после жалбе смањена на 14 година.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије