Ковић: Исељавање несрба није било званична политика РС

Тужилаштво у хашком процесу Ратку Младићу доказивало је да је уклањање несрпског становништва и насељавање Срба било званична политика Републике Српске, а вештак одбране за историју Милош Ковић то је негирао.

Током унакрсног испитивања, тужилац Артур Тралди цитирао је више званичних докумената РС и изјава Младића о исељавању Муслимана са простора планиране српске државе.

"То су докази да муслиманског становништва негде нема, а нису докази о етничком чишћењу", рекао је Милош Ковић и додао да су и Срби били принуђени да напусте своје градове и навео примере Сарајева, из којег је отишло "150.000 Срба", као и Тузле.

Заступник оптужбе је цитирао да је Младић на скупштинском заседању 1994. говорио о "историјској шанси да се створи свесрпска држава у којој би остало непријатеља што је мање могуће".

"Свесрпско не значи да у тој држави неће бити несрба. То значи само демократско право српског народа на самопредељење, које су имали и други народи", рекао је вештак одбране.

Пошто му је тужилац Тралди цитирао Младићеве речи да су "Муслимани и Хрвати опасност", Ковић је назначио да генерал "не говори о Муслиманима и Хрватима који остају у српској држави, већ споља".

"Срби се залажу за раздвајање, то је био први ратни циљ, јер су изгубили илузију о опстанку заједничке државе", истакао је Ковић.

Упитан да ли је случајност што су на терену, после Младићевих говора, биле створене скоро искључиво српске територије, историчар одбране је истакао да се "Срби боре за самоопредељење и стварање српске државе, не боре се за етнички чисте територије. Српска држава није могла бити без мањина".

На једно питање о Калиновику, родном месту Младића, сведок је рекао да је "тамо рођено много великих људи".

Суђење Младићу биће настављено у четвртак, 3. децембра, исказом следећег сведока одбране.

Генерала Младића, ратног команданта Војске Републике Српске, оптужба терети за геноцид у Сребреници, терорисање цивила у Сарајеву и узимање припадника Унпрофора као талаца.

Младић је оптужен, поред осталог, и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида, у периоду од 1992. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије