Акаши: Сви у БиХ чинили злочине, Срби најужаснији у Сребреници

Бивши мировни изасланик УН у Југославији Јасуши Акаши изјавио је на хашком процесу Ратку Младићу да су све три стране у рату у БиХ чиниле злочине, али не у истој мери, и да је српска страна одговорна за "најужаснији чин" у Сребреници.

Током унакрсног испитивања, тужилац Алан Тигер цитирао је из сведокове књиге о босанском рату речи команданта Унпрофора Мајкла Роуза да "геноцид није чинио део званичне политике владе у Сарајеву, као што очито јесте код Срба".

"Тачно", прокоментарисао је у судници јапански дипломата.

На касније питање Младићевог браниоца Драгана Иветића да ли се потпуно слаже с речима генерала Роуза, Акаши је, међутим, одговорио: "Не". Додао је да се "не слаже са баш сваком речи из тог пасуса".

Ратни командант Војске Републике Српске, генерал Младић (73) оптужен је за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкараца из Сребренице, у данима пошто је та војска 11. јула 1995. заузела ту енклаву која је тада била под заштитом УН.

Акаши је рекао и да су, после пада Сребренице, лидери РС "упорно одбијали" да дозволе приступ Црвеном крсту заробљеницима из Сребренице. "Наши напори били су узалудни".

Када је Црвеном крсту коначно одобрен приступ у заробљенички логор у Батковићу код Бијељине, нашао је стотинак заробљеника из Сребренице, док је судбина "око 7.000 несталих остала нејасна", потврдио је Акаши навод из документа УН.

"Држани смо у густој магли о томе шта се десило у Сребреници", казао је сведок.

Из Акашијеве књиге, тужилац Тигер цитирао је и да је генерал Младић био "емотивни националиста" који није с истим жаљењем прихватао српске и несрпске жртве.

Младићев свет био је, по Акашијевом утиску, "снажно обојен" идејом о "српској надмоћности", затим "дубоко укорењеним гневом" и жељом за "освету".

Могући узрок "масакра у Сребреници", Акаши је у књизи видео у освети за "масакр над Србима у децембру 1992".

Сведок је у судници потврдио те наводе, уз ограду да је у књизи "на глас размишљао".

Одговарајући на тужиочева питања, Акаши је посведочио и да су српске снаге у лето 1995. узеле као таоце припаднике Унпрофора и истурале их као "живи штит" да би зауставили ваздушне ударе НАТО.

Те нападе, уз одобрење УН, Акаши је означио као прекретницу, после које се Унпрофор претворио из мисије за одржавање мира у снаге за наметање мира.

Претходно је рекао да су муслиманске власти желеле управо такву улогу снага УН, док су српски лидери хтели да она буде што мања.

Генерал Младић оптужен је и за узимање око 300 "плавих шлемова" као талаца.
Сведок је потврдио и да су босански Срби користли ускраћивање хуманитарних испорука, гаса, струје и воде градовима и насељима, "као средство притиска" на владу у Сарајеву и Унпрофор.

Акаши је као истинито прихватио и да су он и други међународни званичници протестовали код лидера РС због исељавања несрпског становништва.

Оптужница генерала Младића терети и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида, као и за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, 1992-95.

Суђење Младићу биће настављено сутра, унакрсним испитивањем војног вештака одбране Митра Ковача.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара