Судији Блажићу укинут кућни притвор

Специјални суд у Београду укинуо је кућни притвор судији Браниславу Блажићу и пустио га да се у даљем току поступка брани са слободе.

Суд је на крају данашњег суђења усвојио предлог Блажићевих бранилаца да му се укине мера забране напуштања стана уз електронски надзор. Блажић је у кућном притвору био од 24. септембра, а до тада у притвору од 18. јуна.

Зорану Матићу, који је са њим заједно оптужен, такође је укинут кућни притвор, али му је одређена мера забране напуштања боравишта односно Београда уз обавезу да се сваке седмице јавља надлежној полицијскох станици.

Ђорђе Матић Млађи, такође је оптужен, налази се у затвору на издржавању казне. Блажићу, као и Зорану и Ђорђу Матићу суди се због оптужби за кривично дело трговина утицајем.

Судија Вишег суда у Београду, Блажић, оптужен је да је захтевао и узео 1.700 евра од Матића како би утицао да се донесе повољна одлука у поступку пред Врховним касационим судом (ВКС), по ванредном правном леку, за случај пореске утаје који се против Ђорђа Матића водио у Вишем суду у Новом Саду.

Одбрана оптуженог судије тврди да је пресуда ВКС донета 21. априла, два дана пре него што је он имао било какве "сумњиве контакте" са Матићима који се помињу у оптужном предлогу - од маја до јуна, те да је оптужба заправо "освета" једног тужиоца са којим је судија од раније у сукобу.

У оптужници се помиње да су Матићи у више наврата у периоду мај-јун Блажићу дали укупно 700 евра у ресторанима "Таш" и "Мали Калемегдан", као и да су уложили 1.000 евра за реновирање његовог стана. Блажић и Матићи су све те оптужбе негирали.

Оптужни предлог против њих летос је поднело Тужилаштво за организовани криминал за кривично дело трговина утицајем за које је запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

Кривично дело трговина утицајем уведено је у правни систем Србије 2009. године. Зоран и Ђорђе Матић бавили су се угоститељством, а након продаје више објеката, почели су да се баве трговином, навели су медији након њиховог хапшења.

Суђење се наставља 11. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара