Миодраг Живковић поново ослобођен оптужби за ратни злочин

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду поново је ослободило оптужби некадашњег припадника доборовољачке јединице у саставу Војске Републике Српске Мидрага Живковића за злочин над цивилима у Бијељини 1992. године, односно силовање и убиство.

Ослобађајућа пресуда је изречена због недостатка доказа да је Живковић извршио кривично дело за које се терети оптужницом, након поновљеног суђења по налогу Апелационог суда који је прву ослобађајућу пресуду укинуо.

И на нову првостепену пресуду оптужени односно тужилаштво ће имати право да се жале Апелационом суду.

"Уложићемо жалбу јер су остали сви исти разлози због којих је Апелациони суд укинуо први пут ослобађајућу пресуду сагласивши се са свим наводима из жалбе Тужилаштва, а то је погресно утврђено чињенично стање", рекао је Танјугу поступајући заменик тужиоца у том предмету.

Указао је да је у поновљеном суђењу одржан само један главни претрес током којег ништа ново није утврђено.

У овом случају су раније тројица припадника доборовољачке јединице у саставу Војске Српске Републике БиХ правоснажно осуђена, а Живковићу је накнадно суђено.

За злочине у Бијељини правоснажно је осуђен Драган Јовић на 20 година затвора Ален Ристић на 10, а Зоран Ђурђевић на 13 година затвора.

Тужилаштво за ратне злочине терети Живковића и остале осуђене да су 14. јуна 1992. године у Бијељини опљачакли бошњачку породицу, више пута наизменично силовали две жене, од којих се једна пар дана раније породила.

Оптужени Јовић затим је убио цивила пуцајући му у уста, а две жене су из куће, голе и босе, повели кроз град.

Опљачкали су потом кућу жене инвалида, а њеним возилом марке "југо 55" су се удаљили са лица места.

По изласку из града, на путу ка Брчком, у месту Љељенча, зауставили су возило, испред возила наизменично силовали жене и над њима вршили противприродни блуд, а онда су их, голе и босе, оставили на путу и удаљили се са лица места.

Тај случај, познат као "Бијељина", БиХ је уступила Србији на основу Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима.

Преткривични поступак је претходно вођен пред Основним судом у Бијељини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара