Читај ми!

Нови талас насиља у Приштини, летеле каменице, облак сузавца

У центру Приштине поново је дошло до сукоба полиције и присталица опозиције. Косовска полиција ухапсила је посланицу Алијансе за будућност Косова Донику Кадај Бујупи и упала у стан Аљбина Куртија у покушају да приведе четворо посланика опозиције због активирања сузавца у парламенту. Полиција ухапсила 13 присталица опозиције, десетак особа затражило лекарску помоћ.

18.10 - Висока комесарка ЕУ Федерика Могерини осудила је инциденте у Приштини. 

16.30 - Суд у Приштини одредио једномесечни притвор посланици Доники Кадај Бујупи.  Одмах после одлуке суда, избили су нови нереди у Приштини.

15.00 - Престали сукоби у центру Приштине. Лидери опозиције и мања група демонстраната и даље пред зградом владе, где ће остати док Доника Кадај Бујупи не буде пуштена из притвора. 

14.11 - Демонстранти и даље гађају полицију камењем, полиција узвраћа сузавцем. Лекарску помоћ затражило је седам демонстраната и пролазника. Повређена су три полицајца, јавља Зери. Полиција ухапсила 13 демонстраната.

13.22 - Најмање две особе повређене током сукоба полиције и демонстраната. Ухапшено неколико присталица опозиције, јављају медији у Приштини.

12.40 - Полиција сузавцем растерује присталице опозиције из центра Приштине. Аљбин Курти међу демонстрантима. 

Присталице косовске опозиције окупиле су се испред зграде владе у Приштини, реагујући на хапшење Донике Кадај Бујупи, посланице странке Рамуша Харадинаја и покушај хапшења Аљбина Куртија, у чији су стан упали специјалци.

Учесници протеста узвикивали су пароле "Доле Заједница (ЗСО)" и "Иса (Мустафа), Хашим (Тачи) Есад Паша", чиме се пореди издајство Есада Паше са поступцима премијера, као и министра спољних послова. 

Косовска полиција користила је сузавац и оклопна возила да растера демонстранте испред скупштине. Тамошњи медији наводе да су окупљени бацали каменице на полицију, пре него што су успели да их потисну са трга. За њима је, између осталог, остала торба пуна "молотовљевих коктела". 

У међувремену су демонстранти, на челу са генералним секретаром Самоопредељења Дарданом Моличајем, на силу извукли из службеног возила саветника министра пољопривреде Шасивара Хадјијаја, након чега су оштетили аутомобил. 

Алијанса за будућност Косова жестоко је реаговала на хапшење Кадај Бујупи наводећи да је "полиција престравила њену ћерку" и позвала присталице на протест испред владе, где се већ налази лидер странке Рамуш Харадинај.

Како се наводи у саопштењу суда, одлука је донета због сумње да је Доника Кадај Бујупи извршила кривично дело употребе оруђа или опасног средства, због чега јој је одређена мера притвора у трајању од месец дана. 

Супруг посланице Астрит Бујупи је рекао за Коху да ће се жалити и да је ово политичка одлука.

У центру Приштине окупиле су се и присталице покрета "Самоопредељење", пошто су специјалци јутрос провалили у стан оснивача те странке Аљбина Куртија, покушавајући да га приведу у полицијску станицу.

"Полиција треба сместа да ослободи посланицу Кадај Бујупи и да прекине прогањање опозиције. Нећемо се зауставити док споразум са Србијом не буде укинут, без обзира на то колико је далеко власт спремна да иде да би га заштитила", наводи се у саопштењу тог покрета.

Суд у Приштини издао је налоге за хапшење четири посланика опозиције, после серије инцидената у парламенту, чија заседања већ два месеца прати опструкција опозиције, која рад скупштине блокира бацањем сузавца. Осим Кадај Бујупи и Куртија на списку за хапшење су Албуљена Хаџиу и Фатон Топали.

Портпарол Косовске полиције Баки Кељани је рекао да ће Курти бити ухапшен у погодном тренутку. 

Непосредно после хапшења, опозиција је поручила да неће одустати од захтева за повлачење споразума о формирању Заједнице српских општина, као и споразума о демаркацији са Црном Гором.

Могеринијева осудила инциденте у косовској скупштини

Висока представница ЕУ Федерика Могерини је у разговору с премијером Косова Исом Мустафом осудила насиље и опструкцију у косовском парламенту.

Могеринијева је изразила подршку косовском премијеру и вицепремијеру Хашиму Тачију у напорима да поврате нормалан рад парламента, наводи се у саопштењу Службе за спољне односе ЕУ и додаје да су недавни инциденти с насиљем и опструкцијом рада парламента неприхватљиви.

Поводом дијалога Београда и Приштине којим посредује ЕУ, Могеринијева је поздравила посвећеност Мустафе дијалогу и спровођену постигнутих договора.

Могеринијева и Мустафа су такође разговарали о либерализацији виза грађане Косова и спровођењу недавно потписаног Споразума о стабилизацији и придруживању.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара