Читај ми!

Специјални суд, позадина парламентарне блокаде

Блокада косовске скупштине, због бриселског споразума са Београдом и демаркације граничне линије са Црном Гором, у позадини иде на руку албанским политичким лидерима да се анархијом што дуже пролонгирају завршне одлуке формирања Специјалног суда за ратне злочине припадника бивше такозване ОВК, пише приштинска штампа.

Намера је, према оценама аналитичара, да се избаце из функције све косовске институције, како би лидери бивше ОВК, а данас углавном функционери Демократске партије Косова, себе што дуже држали даље од Специјалног суда, јавља извештач РТС-а.

Стога и нема претераних акција власти према опозицији, која упорно покушава и успева, да онемогући рад скупштине, захтевајући поништавање бриселских споразума и договора о демаркацији границе са Црном Гором.

"Анархија је спремна и изгледа да је далеко отишла без ескалације ситуације. Влада се противи анархији и у стању је да предузме насилне мере, али истина је да је ситуација неподношљива, како економска, тако и социјална, коју све више интензивира сама Влада својом неодговорношћу. Влада предузима провокативне акције, као што је то био случај са споразумом о разграничењу са Црном Гором, у циљу подстицања реакција", рекао је политички аналитичар Иса Мулај за лист Косова сот.

Према њему, опозиција и грађани немају начин да избегну ове штетне провокације, осим да снажно реагују.

"На тај начин, Влада баца камен и крије се, што значи да постаје узрок насилних немира, а са друге стране обећава да неће дозволити сценарио немира у Албанији из 1997. године", рекао је Мулај.

Посланик Демократског савеза Косова Адем Салихај рекао је том листу да ће анархија створити ситуацију у којој не би могао да буде финализован Специјални суд.

"Анархија ће створити ситуацију када се не може финализовати Специјални суд. Неки живе у нади да анархија може бити њихов спас од правосуђа. Косово је и даље талац криминалних шефова", рекао је Салихај за Косова Сот.

Политиколог Фаик Краснићи каже да је анархија почела много раније, те да је "Косово већ 16 година нефункционална држава, без економије, правосуђа, образовања, здравства, значи у тоталној анархији".

Додаје да су се проблеми множили и да је сада дошао тренутак високих тензија између политичких партија, чиме он објашњава тренутно стање у Приштини, где је парламент у блокади, а опозиција захтева оставку премијера и тражи одустајање од споразума о Заједници српских општина и споразума о демаркационој линији са Црном Гором.

Приштинска штампа пише да Косово преговара с Холандијом о локацији за Специјални суд.

Наредних дана, наиме, биће комплетиран законски оквир који се односи на Специјални суд, а први корак, према упутствима ЕУ, биће финализација споразума са државама домаћинима, као и преговори о локацији за зграду суда.

ЕУ је, иначе, потврдила да је овај процес почео, а такође и да ће процедуре пре доласка предмета на Специјални суд бити уређене посебним документом названим "Правила процедуре и доказа као и остала унутрашња правила".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара