Читај ми!

Андреј Вучић: Поштовали смо наредбе, никог нисмо ударали

Поступали смо по наредбама службених лица, никога нисмо ударали, нити вређали ни у једном тренутку, већ смо покушали да се легитимишемо, изјавио је Андреј Вучић, поводом инцидента на прошлогодишњој Паради поноса. Своје виђење инцидента изнео је и Предраг Мали, брат градоначелника Београда, и истакао да добија анонимне претње.

Дајући исказ у својству оштећеног, Вучић, брат премијера Србије, је истакао да је заједно са Предрагом Малим, братом градоначелника Београда, као и двојицом припадника премијеровог обезбеђења, кренуо на ручак код својих родитеља, када су их припадници нишке Жандармерије зауставили, преноси Танјуг.

Према његовим речима, он је показао личну карту, а војни полицајци службене легитимације, али су их, како је рекао, упркос томе жандарми одгурали штитовима и рукама, да би убрзо потом почели и да их батинају.

Како је објаснио, иако је један од припадника обезбеђења премијера Србије викао "станите, војна полиција, на задатку смо", и нису покушали никакав физички контакт, нишки жандарми почели су да их ударају палицама.

"Тада креће опште батинање, ударали су нас свуда по телу, а ми смо шокирани и повијени почели да се повлачимо", рекао је Вучић.

Он је данас у судници препознао полицајце Драгана Савића, Далибора Ђорђевића и Бобана Лекића, за које наводи да су иступили пред њега и ударали га по леђима, врату, рукама и глави.

На питање адвоката одбране зашто су захтевали да прођу, како наводе тужени, Андреј Вучић је одговорио да ништа нису захтевали, већ само замолили да прођу.

"Стајали смо док нису почели да нас гурају. Сматрам да смо поступили по наредбама службеног лица, јер смо стали, легитимисали се и нисмо никога угрожавали", рекао је Вучић.

Он је додао да током трајања догађаја није чуо да неко издаје наредбу да легне, већ само грају и вику.

Тренутно је пауза у суђењу, а у наставку се очекује давање исказа Предрага Малог.

Предраг Мали: Добијам анонимне претње

Предраг Мали, брат градоначелника Београда, изјавио је на данашњем рочишту да последњих десетак дана добија анонимне претње и да је забринут за своју безбедност.

"Не знам да ли то (анонимне претње) има везе са овим поступком, али никада до сада, ни приватно, ни пословно, нико ми није претио", рекао је Мали.

Изнео је своје виђење инцидента из септембра прошле године и сагласио се са Андрејем Вучићем, братом српског премијера, који је раније данас дао исказ и истакао да ничим нису испровоцирали бруталну реакцију полиције.

Према његовим речима, када су се тог дана сусрели са нишким Жандармима на углу Светозара Марковића и Бирчанинове одмах су показали своја документа за легитимисање, док су војни полицајци у њиховом друштву гласно изјавили "војна полиција, на задатку смо".

Како је објаснио, он и Андреј Вучић су Сашу Станковића и Сашу Јовановића, припаднике обезбеђења премијера Србије, срели на свом путу ка дому Вучићевих родитеља и да су наставили заједно.

Он је истакао да су припадници Жандармерије у Бирчаниновој узвикнули "стој куда сте пошли" и да су почели да их гурају штитовима и рукама одмах након показивања легитимације.

Мали је објаснио да су војни полцајци рекли жандармима "колеге, шта то радите. Нема потребе за овим", а онда, не додирајући полицајце рукама, покушали да се испрече између њега и Вучића и полицајаца.

"Тада је полицијска палица из другог реда ударила крупнијег војног полицајца да би затим почели да нас ударају са свих страна. Од удараца сам пао, али они су наставили да то чине, да би ми један стао и чизмом на главу", рекао је Мали.

Одговарајући на питања адвоката одбране, он је истакао да Вучић, војни полицајци и он никоме нису претили, вређали и радили било шта да би изазвали такву реакцију.

Он је у судници препознао полицајца Далибора Ђорђевића, који га је, како каже, ударио непосредно пре пада. Такође, показао је и на полицајца Славка Стојановића који га је, како је додао, први ударио, а касније му помогао да седне, понудио медицинску помоћ и помоћ да покупи ствари расуте по земљи.

Одбрана је, као и раније данас, приликом давања исказа Андреја Вучића, приговорила да се његов исказ разликује од оног који је дат тужиоцу 30. јануара ове године.

Адвокат одбране Александар Ћурчић више пута је приговорио и на начин постављања питања које чини заменик тужиоца, тврдећи да су била сугестивна.

За шта се терете припадници Жандармерије

Осморица припадника Жандармерије терете се да су као саучесници извршили кривично дело напад на војно лице у вршењу војне службе у стицају са кривичним делом злостављање и мучење, пошто су у друштву Вучића и Малог, били и двојица војних полицајаца.

Командант вода Жандарма терети се и за кривично дело злоупотреба службеног положаја, у вези са њиховим учешћем у догађајима на дан одржавања Параде поноса.

Оптужени за тај инцидент, Предраг Митровић, Славко Стојановић, Драган Савић, Далибор Ђордевић, Златко Гигић, Бобан Лекић, Митар Милосављевић и Раде Матић, током претходног суђења негирали су кривицу и тврдили да су поступали по закону, без прекомерне употребе силе.

Инцидент се догодио 28. септембра 2014. на углу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, непосредно пред одржавање Параде поноса у Београду када је, из безбедносних разлога, у центру града било појачано присуство полиције.

О инциденту постоји и видео запис који су објавиле готово све телевизије.

Припадници Жандармерије су тукли Андреја Вучића, брата премијера Александра Вучића, Предрага Малог, брата градоначелника Београда Синише Малог и двојицу припадника "Кобри" који су били са њима.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара